OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De frumusețea peisajelor de la Meledic cred că a auzit toată lumea, dar puțini au reușit să se bucure cu adevărat de minunile lăsate de Dumnezeu aici. Alexandru Vlahuță a fost fascinat de formele de relief și de natura parcă desenată de cel mai faimos pictor și a scris un întreg capitol în „România Pitorească”, intitulat „Meledic”.

Regina Elisabeta, atrasă de frumuseţea peisajului şi de varietatea faunei şi florei, ar fi dorit iniţial să ridice Castelul Peleş pe aceste meleaguri, dar din păcate nimic nu s-a concretizat, iar totul se prezintă într-o stare nu tocmai bună.

Mai multe detalii despre zonă puteți afla de AICI, însă acum vreau să discutăm despre un copac, care era banal la prima vedere, dar dacă te uitai mai atent, se zărea ceva scris cu o vopsea, decolorată de trecerea timpului.

Fotografie realizată pe 02.02.2020.

Teiul sub care Alexandru Vlahuță a pictat în cuvinte frumusețile acestor locuri, căci despre el ziceam, părea trist și singuratic, dar totuși era în picioare acum 2 ani. Nimeni nu s-a sinchisit la vremea respectivă să promoveze în vre-un fel acest simbol, doar o tablă bătută în cuie și cam atât…

Fotografie realizată pe 02.02.2020.

A trecut timpul și uite așa s-au scurs aproximativ 2 ani, până am reușit să mai dau o tură prin zona Meledicului. Peisajul este la superlativ absolut, natura își face de minune treaba, dar când m-am apropiat de LACUL FĂRĂ FUND, am avut parte de o surpriză total neplacută, care m-a întristat total.

Fotografie realizată pe 19.03.2022.

Unul dintre simbolurile zonei, un martor important al trecerii timpului, TEIUL LUI VLAHUȚĂ, nu mai era acolo. În locul falnicului copac a rămas doar un ciot și lăstărișul, probabil lăsat de îngrijitorii locului pentru a crește de acolo un nou arbore.

Fotografie realizată pe 19.03.2022.

Când era acolo, autoritățile s-au gandit că un simbol se promovează cu o pancartă batută în cuie și vopsită, acum că nu mai este, n-am zărit vreun anunț care să pomenescă de Vlahuță, de teiul lui, sau mai știu eu ce… Absolut nimeni nu are de unde să știe, dacă nu se documentează în prealabil, ce s-a întâmplat prin zona aceea.

Să mai zic ceva de statutul de GEOPARC UNESCO cu care ne tot lăudăm prin presa plătită? Vedeți că tocmai ne-au ars ARIILE PROTEJATE din Buzău!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *