Cum se poate ajunge la tabără
Tabăra de sculptură este situată la o distanță de aproximativ 30 km față de municipiul Buzău, în vecinătatea Mănăstirii Ciolanu. Puteți folosi DN 10 (Brașov – Buzău), dinspre satele Ciuta sau Măgura (în funcție de sensul din care veniți), iar din localitatea Măgura, urmați drumul DJ 203G până la Mănăstirea Ciolanu. O altă variantă de traseu este din DN 1B (Ploiești – Buzău), în direcția Merei – Sărata Monteoru – Leiculești – Haleș – Mănăstirea Ciolanu.

Istoria taberei de sculptură
Tabăra a fost organizată în perioada 1970 – 1985, la iniţiativa sculptorului Gheorghe Coman (unii spun că însuși Nicolae Ceaușescu a avut această idee). Proiectul a fost susţinut de Uniunea Artiştilor Plastici din România, pentru a marca 16 secole de la prima atestare a oraşului Buzău.
Programul prevedea ca vreme de 16 ani, câte 16 sculptori, să vină la Tabăra Măgura din judeţul Buzău, unde, timp de două luni (august şi septembrie), fiecare sculptor urma să creeze o sculptură, pe o temă la alegere, într-un bloc de piatră pe care îl primea prin tragere la sorţi.
În cei 16 ani în care s-au desfăşurat lucrările, la Măgura au sculptat 163 de artişti, în urma cărora au rămas 256 de lucrări în piatră, donate judeţului de către creatori.
Terenul de 21ha, pe care se întinde tabăra de sculptură, aparţine Mănăstirii Ciolanu, dar momentan se află în administrarea autorităţilor culturale din judeţul Buzău, care plătesc chirie mănăstirii.

Numele taberei este dat de piatra folosită la piesele expuse, ce a fost procurată din comuna Măgura. În jurul sculpturilor cresc mulți nuci, precum și alți arbuști.
Tabăra de Sculpură de la Măgura, modernizată și vizitată de foarte mulți turiști
În anul 2018, acest muzeu în aer liber, intrase într-un proces de modernizare, dar totul s-a întrerupt din cauza pandemiei Covid-19. În primele luni ale anului 2022, lucrările au fost reluate, iar astăzi, toată zona arată ca un veritabil muzeu în aer liber, iar numărul turiștilor crește constant.
În toți acești ani, terenul a fost igienizat, sculpturile au primit coduri QR (scanezi cu telefonul și primești o mulțime de informații), au fost montate camere de supraveghere, s-au montat stâlpi de iluminat și multe altele.

La data realizării fotografiilor din articol ( 12.04.2023), în zona se mai montase gherete pentru pază și se lucra la amenajarea unor locuri mai mari de parcare, pentru a veni în sprijinul persoanelor care vizitează tabăra de sculptură.
După câteva discuții cu turiștii, acest demers de modernizare este apreciat și cu această ocazie țin și eu să felicit Muzeul Județean Buzău, pentru implicarea de care a dat dovadă. Să nu uităm, că în urmă cu câțiva ani, aici erau mormane de gunoaie, iar bălăriile acopereau operele de artă.
Pentru mai multe fotografii, accesați EXPLORĂM BUZĂUL!
