Stretenia, Întâmpinarea Domnului, este, prin tradiție, ziua când se întâmpină iarna cu primăvara și când, prin intermediul ursului, care iese din bârlog, se pot face previziuni meteorologice importante, astfel putând fi desfășurat și târcolitul viilor.
ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI SAU STRETENIA
Biserica ortodoxă sărbătoreşte pe 2 februarie, la 40 de zile de la Crăciun, Întâmpinarea Domnului. Conform scrierilor teologice, în această zi, Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioară Maria şi dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a XL-a zi de la naştere. În acest moment se făcea şi curăţirea mamei. În Templu sunt întâmpinaţi de dreptul Simeon şi proorociţa Ana.
Această sărbătoare, a întâmpinării Domnului la templu arată sutele de ani de pregătire a poporului Israel pentru a se întâlni față-n față, ochi-n ochi cu Dumnezeu la care se închinau.
„O altă dimensiune a praznicului Întâmpinării Domnului este cea a îmbrăţişării omului de către Dumnezeu şi a lui Dumnezeu de către om. Privegherea dreptului Simeon în negura veacurilor este paradigma aşteptării întregii istorii, iar îmbrăţişarea Pruncului Iisus de către bătrân este momentul în care umanitatea devine primitoare de Dumnezeu. Sărbătoarea este aşadar şi o consacrare a umanităţii Fiului în iubirea lui Dumnezeu”, a explicat pentru doxologia.ro pr.dr. Ioan Valentin Istrati.
Să tânjim după Dumnezeu! Să-L căutăm pe Domnul! Să-L luam în pieptul nostru prin Sfânta Împărtășanie și să nu-L mai lăsăm să plece de la noi.
ȘI CUM TOATE PLEACĂ DE LA O LEGENDĂ….EI, BINE…AVEM ȘI LEGENDA URSULUI, DAR ȘI TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII LEGATE DE ACEASTĂ ZI.
Aceasta spune că, la ieșirea din templu, Maica Domnului a fost speriată de un cioban care, se afla într-un corn, imita cu sârg glasul cucului; aceasta i-a ursit ciobanului să se transforme în urs, cucului să rămână o pasăre singuratică, iar cornului să înflorească primul și să rodească ultimul.
În trecut, cei mici erau unşi cu grăsime de urs, crezându-se astfel că puterea acestui animal era transferată asupra lor.
Bolnavii de „sperietoare” erau trataţi în această zi prin afumare cu păr de urs.
Se mai zice despre Stretenie că este o zi rea, cu multe ceasuri rele, iar cine se naşte sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri şi nu-i va merge bine.
Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog şi, văzându-şi umbra, se sperie şi se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-şi poate vedea umbra şi rămâne afară, prevestind slăbirea frigului şi apropierea primăverii.
În Bihor, în această zi este Ziua Vulpii, doar într-o singură localitate se consideră că este Ziua Ursului (informații culese de pe Valea Bistrei); dacă este timp frumos și vulpea își oglindește coada pe gheață, sau se poate da pe gheață, atunci se desprimăvărează în curând, iar timpul călduros înseamnă că iarna se va prelungi.
Dacă în noaptea acestei zile este lună plină, peste vară timpul va fi bun și anul va fi bogat în recolte; dacă peste zi este cald și se topesc țurțurii, rodul stupilor nu va fi bogat, iar, dacă este senin și vreme uscată, vara va fi mănoasă și albinele vor face multă miere și ceară; dacă această zi este luminoasă, dar cu zăpadă bogată deja așternută, este semn că anul va fi bun și roditor.
Surse: doxologia.ro, dâmbovița24.ro, serialebiblice.ro