Primăria Siriu continuă seria investițiilor menite să schimbe în bine viața locuitorilor din cea mai frumoasă comună de munte a Buzăului. De curând, tânărul primar Dragoș Voicu a mai bifat o reușită în plan administrativ: montarea de panouri solare pentru producerea și stocarea energiei electrice în mai multe gospodării fără curent.

Gura Siriului este unul dintre cele cinci sate ale pitoreștii comune Siriu. Poziționat într-o zonă de o rară frumusețe, acolo unde apele repezi ale Buzăului își găsesc liniștea în calmul netulburat al lacului de acumulare Siriu, satul care numără până într-o sută de familii nu este electrificat. Mai mult, satul a fost declarat stațiune turistică de interes local.

În luna august, în cinci gospodării din Gura Siriului care nu au avut niciodată curent au fost montate panouri fotovoltaice și baterii de mare putere, care stochează energia atât de necesară unei familii. Proiectul a fost realizat de Primăria Siriu, cu fonduri nerambursabile de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Pentru Primăria condusă de Dragoș Voicu, electrificarea satului Gura Siriului a reprezentat o preocupare constantă. După succesul cu panourile fotovoltaice, edilii au depus un nou proiect, pe fonduri norvegiene, pentru extinderea proiectului și la alte locuințe din Gura Siriului.

Asta nu înseamnă că primăria nu face tot ce îi stă în putere pentru îndrăznețul proiect de exindere a rețelei electrice către Gura Siriului. Ultimul deviz însă, întocmit la solicitarea primăriei, indică un cost uriaș, de aproape 3 milioane de euro. Din acești bani, cofinanțarea Hidro Electrica este de numai 200.000 de lei, în timp ce restul de până la 3 milioane ar rămâne în sarcina Primăriei. Deocamdată, efortul financiar este mult prea mare pentru bugetul local al comunei Siriu.

,,Ce vă pot spune este că la fiecare gospodărie din satul Gura Siriului s-a instalat un sistem de panouri fotovoltaice, cam de 1.8/kWh. Sistemul cuprinde patru panouri fotovoltaice a câte 450 de Watti fiecare, are patru baterii de 200 de amperi. Propietarii nu au dat absolut niciun leu, toți banii au fost obținuți de Primăria Comunei Siriu prin Administrația Fondului pentru mediu. Este vorba despre 125.000 de lei cu tot cu TVA, prin programul privind instalarea sistemelor fotovotaice pentru gospodăriile izolvate, neelectrificate și neracordate la energia electrică”, a spus tânărul primar al comunei Siriu – Dragoș Voicu.

În amonte de coada Lacului Siriu, viața a început să aibă o altă unitate de măsură. În viitor, și în alte gospodării din sălbatica da frumoasa zonă a Guriii Siriului vor fi montate panouri fotovoltaice.

Sursă: reporterbuzoian.ro
RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *