Comunitatea evreilor buzoieni, atestată documentar încă din secolul al XVI-lea și înfloritoare – începând din a doua jumatate a secolul al XIX, este astăzi aproape inexistentă. Din acest motiv, puținii membri ai comunității, unii pe bună dreptate revoltați de soarta clădirii, nu pot face prea multe pentru salvarea edificiului.
Atât autoritățile locale cât și proprietarii de drept își pasează reciproc problema, deși soluții ar putea exista: reconversie și reabilitare prin sponsorizari publice sau private, fonduri europene sau ale altor asociații evreiești internaționale, după cum spun puținii membri rămași în comunitate.

Comunitatea Evreiască de la Buzău, odinioară înfloritoare și contributoare importantă la dezvoltarea orașului și-a înființat propriile instituții : Sinagoga, Şcoala Evreiască – şcoala primară, Grădiniţa de copii şi o baie cu aburi – Baia rituala, finalizată în 1890, Fabrica de pâine și azimă, Cimitirul evreiesc, toate afectate de seismele din 1940 și 1977, de războaie și de diverse autorități antisemite.

În 1850, comunitatea evreilor a solicitat Primăriei un teren pentru construirea unei noi sinagogi, iar în 1855 a achiziţionat un teren în strada Dobrogei nr. 27, actualul bulevard Alexandru Marghiloman, pe care s-a construit Sinagoga, demolată şi reconstruită ca Templu in 1907- 1910. Templul, situat astăzi în spatele fostei Școli Evreiești, este într-o stare avansată de degradare, puternic afectat de cutremurul din 1977, cu toate că unii donatori din Israel, originari din Buzău, s-au oferit să contribuie la renovare.

Unii membri ai Comunității Evreiești suspectează că edificiul este lăsat intenționat în paragină și că banii care vin din mai multe părți pentru renovarea acestuia sunt redirecționați către alte interese.

Sinagoga e pe cale de a se dărâma, după cum ați văzut. S-au primit bani, am auzit și am și văzut, pentru oarece reparații, dar acestea se fac la noua casă de rugăciune, impropriu spus, partea de sinagogă, adică partea unde puținii evrei care mai sunt aici ar trebui să se roage este, deocamdată, dezafectată. Pe de altă parte, conducerea Direcției pentru Cultură Buzău susține că nu a a luat o măsură punitivă în cazul ignoranței Comunității față de Sinagogă până în prezent, deși a monitorizat situația edificiului. Cât privește reprezentanții oficiali ai Comunității, aceștia ne-au transmis că există o lucrare în derulare și speră că va fi finalizată, astfel încât vechiul Templu să fie redat publicului cât mai curând.

Declara Lionel Zosmer, membru al Comunității

Ce spune primarul Buzăului, Constantin Toma

În urmă cu câteva săptămâni, o persoană a semnalat problema „templului evreiesc” din Buzău, iar răspunsului primarului Toma nu a întârziat să apară.

De la ultima noastră vizită la sinagogă, mai exact în anul 2019, clădirea a început să se degradeze și mai tare, iar pericolul de prăbușire este tot mai mare.

Nu știm care sunt interesele, dar la cum stă treaba, în viitorul apropiat nu ne mai rămâne să vizităm decât mall-uri și restaurante, iar martori importanți ai istoriei noastre vom vedea doar în imagini, deoarece marea majoritate a monumentelor se prăvălesc, distruse de trecerea timpului și de nepăsare!

Sursa – Justiție Curată, Explorăm Buzăul.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *