Hand with red pencil tied with rope, depicting the idea of freedom of the press or freedom of expression on dark background in low key. international human rights day concept.

Președintele USR Buzău, Silviu Iordache, a publicat cu ocazia zilei de 3 mai – Ziua Libertății Presei, un punct de vedere dur la adresa jurnaliștilor ostili de banii publici și de banii partidelor politice.

„Astăzi este una dintre acele zile în care avem motiv de sărbătoare. Dacă ieri am serbat tinerii, azi sărbătorim presa liberă. Desigur, toate aceste zile au rolul lor. Din când în când e bine ca o astfel de zi să ne mai spargă rutina de gânduri, dar ne-am dori ca această zi să nu rămână doar un prilej de a scrie unui prieten sau unei cunoștințe jurnalist un mesaj frumos. Ziua Presei Libere ar trebui să fie un moment în care să ne gândim chiar la aceste două cuvinte simple: presă liberă. Ce este o presă liberă? Ei bine, ar trebui să facem o listă împreună. Începem noi: 1. O presă liberă este o presă care relatează echidistant subiectele de interes public pentru a informa cetățenii. Este așa? Da și nu. Chiar dacă nu ar fi corect să generalizăm, putem spune cu certitudine că de-a lungul timpului am mai văzut derapaje ale presei sau ,,mici scăpări” care ar fi putut să nu se întâmple dacă jurnaliștii ar fi fost cu adevărat dedicați profesiei lor. 2. O presă liberă este o presă care servește publicul, nu partidele politice. Problema contractelor de publicitate ale partidelor politice cu jurnaliști și/sau trusturi de presă este o problemă aparent simplă, dar care se complică pe măsură ce înaintezi în ea. Chiar dacă este legal ca partidele să aibă contracte cu presa, această legalitate se oprește acolo unde încep plățile la negru, promisiunile unor exclusivități sau emisiunile și știrile care nu sunt încadrate corespunzător de televiziuni. 3. O presă liberă selectează evenimentele la care participă după criterii de importanță. O presă non-liberă le selectează după numărul de zero-uri pe care le aduce contractului de sponsorizare participarea la un anumit eveniment. 4. Aici așteptăm părerile voastre în comentarii…De Ziua Presei Libere, USR Buzău își asumă o poziție incomodă, dar necesară. Vrem să vedem și la Buzău, ce înseamnă deontologia jurnalistică și respectul față de profesie. Acelora dintre jurnaliști care nu s-au obosit vreodată să treacă mai departe de ceea ce li se poate pune în buzunar, dorim să le reamintim că ei ar trebui să reprezinte a patra putere în stat. Cu toate acestea, atât timp cât banii nedeclarați și interesele sau frustrările personale vor conduce textele scrise, iar mijloacele de informare și ,,sursele” vor rămâne ceea ce vrea cineva să se scrie, probabil, că vom rămâne departe de idealul unei prese libere. Pe tine ce te deranjează? Ce ai adăuga pe lista noastră pentru jurnaliști?”, a scris Silviu Iordache pe pagina pe Facebook.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *