Sfantul Apostol Andrei este sărbătorit în fiecare an pe 30 noiembrie. A fost unul dintre apostolii lui Iisus din Nazaret și fratele lui Simon Petru. Ar fi fost mai intai ucenicul lui Ioan Botezatorul, care i-ar fi recomandat sa il urmeze pe Iisus, potrivit Evangheliei dupa Ioan. Sfantul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, pe tărmul Lacului Ghenizaret. Era fratele lui Simon Petru, amândoi fiind pescari, alături de tatal lor, potrivit crestinortodox.ro.

Deoarece era pescar, sfântul Andrei este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor. În România este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri. Conform Tradiției Bisericii sorții au căzut pentru Sfântul Apostol Andrei sa meargă în părțile Mării Negre și cunoscute pe vremea aceea ca Scythia. După cucerirea romană din anul 46 d.Hr. aceasta este inclusă în Moesia Inferior. În lucrarea „Despre apostoli” a lui Hipolit Romanul se arată că Sf. Andrei a predicat sciților și tracilor, alăturarea celor două popoare arătând că Scythia Minor (Dobrogea), aflată lângă Tracia, a fost creștinată. Deasemenea Sf. Ap. Pavel cu două secole înainte, în Epistola către Coloseni, spune că și sciții au auzit cuvântul lui Dumnezeu (Coloseni, 3,11). Sf. Andrei a murit ca martir în Ahaia, la Patras.

Tradiții și obiceiuri

De Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit. Se spune că dacă va crește frumos până la Revelion, noul an va fi plin de bogăție și abundență. Dacă nu crește sau se usucă până la finalul anului, va urma un an greu.

Fetele măsoară nouă cești pline de apă, pe care le toarnă într-un castron și le pun sub icoană. A doua zi, dis-de-dimineață, le măsoară din nou. Dacă mai rămâne apă pe fundul castronului, vor avea noroc.

Se mai spune că în noaptea Sf. Andrei, strigoii ies prin sate. Gospodarii ung cu usturoi tărușii de la poarta, ferestrele și pragul ușilor. În anumite zone, se ung chiar și fântânile pentru a ține la distanță duhurile rele.

Se mai spune că în această noapte, animalele prind puterea de a vorbi, iar cine le ascultă va muri.

Totodată, se mai spune că în această zi lupul devine mai sprinten și prada nu îi mai scapă. De aceea, 30 noiembrie este considerată, în tradiția populară, Ziua Lupului.

O altă superstiție spune că tinerele își pun 41 de boabe de grâu sub pernă. Dacă visează că cineva le fură grâul se vor mărita.

Ce este interzis să faci astăzi

Nu lăsa afară furcile sau coasele. Se spune că în noaptea Sfântului Andrei se înmulțesc strigoii morți și vii pe ulițe și iau coasele și furcile pentru a începe bătălia pentru supremație. De aceea, gospodarii ascund uneltele pentru munca de câmp în șure.

Nu se țesele și nu se toarce lâna. Femeile nu au voie să folosească acul și ața în ziua Sfântului Andrei deoarece Maica Domnului le va pedepsi. Este o zi sfântă în care trebuie să ne rugăm și să ne odihnim.

Nu ai voie să îți aranjezi părul.  Nu ai voie nici măcar să îți piepteni părul în această zi de sărbătoare. Se spune că dacă îți piepteni părul și cad câteva fire, atâtea fire câte vor fi pe dinții pieptanului înseamnă numărul de ghinioane care te vor paște în anul ce vine.

Nu ai voie să muncești. Nu ai voie să muncești în această zi. Trebuie să te odihnești deoarece, așa cum spune tradiția, oamenii care își caută de lucru se pot îmbolnăvi, pot întâmpina o serie de necazuri.

Nu vorbi spurcat. Persoanele care vorbesc spurcat în această zi sau îl mânie pe Dumnezeu riscă să se înece, să aibă amețeli sau să își ardă limbă de la ciorbă.

Nu pomeni nimic de lupi. Această zi este cunoscută și că Ziua Lupilor. Se spune că aceste animale coboară din munți și amenință copiii și găinile oamenilor de la țara.

Golește soba de cenușă. Trebuie să îți cureți soba dacă vrei că anul ce vine să fie unul prosper. Fă asta cu o zi înainte de Sfântul Andrei astfel încât să ai noroc la bani și să te înțelegi bine cu rudele și prietenii.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *