Partidele au plătit, în ultimii trei ani, peste 300 de milioane de lei din bani publici pentru propagandă și promovarea în presă. Numai în ultimele două luni, PNL și PSD au cheltuit aproape 3 milioane de euro. PSD secretizează informațiile despre beneficiarii banilor publici, conform investigației romania.europalibera.org.

Fenomenul contractelor între partide și instituțiile media a căpătat o amploare deosebită în ultimii ani, remarcă analiștii. Pe măsură ce Parlamentul a aprobat majorări substanțiale ale subvențiilor încasate de partidele parlamentare, sumele care au plecat din conturile formațiunilor politice spre media au crescut exponențial.

Un cerc vicios”, după cum îl descria un parlamentar pentru Europa Liberă. Valoarea subvențiilor a crescut de peste 17 ori în ultimii 5 ani, de la 14,5 milioane de lei în 2016, până la un vârf de 252 milioane de lei în 2020.

Grafic cu subvențiile încasate de partide în intervalul 2008 - 2021. Se observă creștere majoră din 2018, în urma adoptării unui amendament introdus de PSD.
Grafic cu subvențiile încasate de partide în intervalul 2008 – 2021. Se observă creștere majoră din 2018, în urma adoptării unui amendament introdus de PSD.

Simultan, în ultimii trei ani se înregistrează o explozie a încasărilor instituțiilor media din banii publici de la partide, ministere sau primării. Datele sunt cuprinse în rapoartele Curții de Conturi sau ale Autorității Electorale Permanente.

Nu se știe însă cine sunt beneficiarii sumelor plătite de partide din bani publici și nici care este relația între instituțiile media și politicieni.

PSD, bani pentru presă și propagandă în 2021
PSD, bani pentru presă și propagandă în 2021

Europa Liberă a consultat datele referitoare la banii virați de partide în contul unor instituții media sau pentru propagandă în ultimii trei ani, iar suma depășește 300 de milioane de lei (peste 60 milioane euro). În 2019 și 2020, România a avut patru runde de alegeri: europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare.

Vârful de plată a fost 2020, peste 137 milioane de lei (27.5 milioane euro). De menționat, că 2020 este anul în care s-a înregistrat și cea mai mare valoare a subvenției.

Bani pentru presă și propagandă în intervalul 2019 - 2021
Bani pentru presă și propagandă în intervalul 2019 – 2021

Citește întreaga investigație pe romania.europalibera.org!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *