Anul acesta, situația agricolă este și va deveni din ce în ce mai complicată din multe puncte de vedere. Pe lângă pandemia creată de COVID-19 din anii trecuți, în această primăvară avem în sudul și estul țării ceva mult peste fosta pandemie, avem culturi agricole de câmp aflate în „comă”. De la zi la zi, pierdem și vom pierde suprafețe importante de grâu, orz și rapiță.

Directorul adjunct executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Claudiu Soare, a anunțat că efectele secetei pedologice severe ar putea să se resimtă în majoritatea judeţelor din ţară la culturile de primăvară și toamnă.

Ei bine, în județul Buzău efectele secetei pedologice se dezvoltă pe zi ce trece, iar un grup de agricultori au înaintat mai multe cereri de despăgubiri pentru UAT-urile din care fac parte, pentru ca mai departe edilii să facă înaintări către Prefectura Buzău, iar apoi APIA să-i despăgubească pe agricultori afectați.

Prefectul realizează problema, însă nu i-a fost solicitat ajutorul

Contactat de noi, prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, ne-a declarat că seceta pedologică este o reală problemă în județ, însă nu a fost contactat de niciun edil pentru a i se solicita sprijinul.

Fermierii buzoieni au transmis cereri mai exact către următoarele UAT-uri: Râmnicelu, Vadu Pașii, Boldu și Balta Albă. Primările sunt conduse de 3 social democrați și un liberal cu „figuri” de social democrat.

Directorul UNCSV susţine că autorităţile condiţionează demararea constituirea/actualizarea comisiilor de numărul de cereri înregistrate şi de aceea sunt necesare solicitările fermierilor.  

„Este foarte important să existe o mobilizare a tuturor fermierilor afectaţi pentru a exista o singură deplasare a Comisiei pentru evaluarea şi constatarea pagubelor pe raza U.A.T. şi putea să fie finalizat procesul de realizare, validare, centralizare şi comunicare către Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Reamintim că aceste procese verbale sunt foarte importante atât pentru a informa APIA şi ANAF pentru înregistrarea drept cheltuieli eligibile în contabilitate şi TVA deductibil, cât şi pentru acordarea unor despăgubiri în funcţie de cât de gravă şi de mare va fi amplitudinea la nivel naţional. Ne aşteptăm ca efectele secetei pedologice severe să se resimtă în majoritatea judeţelor din ţară la culturile de primăvară”, ne-a declarat Claudiu Soare.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *