Se anulează probele orale de la bacalaureat. Elevii vor circula GRATIS, pe toate tipurile de transport

Guvernul a modificat legislația din Educație, iar examenele de competențe la probele orale de Bacalaureat se vor anula. Recunoașterea acestora se va echivala cu mediile din timpul anului, sau cu certificate de limbi străine\informatică, acolo unde există.

Potrivit ministerului Educației, probleme scrise ar urma să înceapă cu data de 22 iunie.

22 iunie 2020                    Limba și literatura română – proba a) – examen scris


23 iunie 2020                    Limba și literatura maternă 
proba b) –examen scris


24 iunie 2020                    Proba obligatorie a profilului – proba c) – examen scris

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus
Proba la alegere a profilului și specializării – proba d) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională.
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus.

 În ședința de astăzi, Guvernul a adoptat, o Ordonanță de Urgență prin care este acordat dreptul elevilor de a circula gratuit, de acasă până la școală, pe toate tipurile de transport.

Potrivit vicepremierului, elevii nu vor mai fi nevoiți să achiziționeze bilet sau abonament pentru drumul de acasă la școală și înapoi, iar gratuitatea se aplică inclusiv transportului cu trenul, metroul sau cel public în comun.

„Elevii vor circula doar pe baza carnetului de elev! Pe toate tipurile de transport.

➡ În România sunt 125.000 de navetiști, elevi care circulă dintr-o localitate în alta și alte câteva sute de mii de elevi care merg la școală cu transportul public în comun. Mii de elevi abandonau școala anual tocmai din cauză că familiile lor nu puteau suporta costul unui abonament lunar. Toate Guvernele au promis că elevii vor circula gratuit însă, în realitate, transportul școlar nu a fost niciodată suportat 100% de stat.

✅ Toți acești elevi nu vor mai fi nevoiți să achiziționeze un bilet sau un abonament pentru drumul de acasă la școală și înapoi. Astfel, am prelungit licențele transportatorilor și am introdus o nouă obligație pentru operatorii rutieri de a asigura transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor sau suspendării licențelor.

➡ După intrarea în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe, elevii nu vor scoate din buzunar niciun leu. Indiferent dacă elevii vor merge cu trenul sau metroul, cu transportul public în comun, dacă vor folosi rute interjudețene sau județene – vor circula GRATUIT.

➡ Consiliile Județene vor primi transfer de la bugetul de stat și vor trebui să se asigure că toți elevii au un mijloc de transport pentru a ajunge la școală. Toate regulile de decontare vor fi anunțate în 15 zile, printr-o Hotărâre de Guvern.

✅ Dreptul la educație este garantat de Constituție și Legea Educației Naționale, iar noi, astăzi, am dat o mână de ajutor elevilor aflați în situații vulnerabile. Niciun elev nu trebuie să fie supus unor riscuri în momentul în care face autostopul sau merge pe jos la școală!”, a postat pe pagina personală de facebook viceprim-ministrul Raluca Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *