Acces: 25 km NV de Buzău pe DN 10, se face dreapta și se trece râul Buzău înainte de loc. Sătuc; ori pe DJ 203 K până la Berca.

Așezată în nord-vestul localității Berca, biserica actuală a schitului aparține unei vechi mănăstiri brâncovenești, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. Aceasta a fost ctitorită în secolul al XVII-lea (potrivit pisaniei originale) de vel stolnicul Mihalcea Cândescu, împreună cu soția sa, Alexandrina, născută Cantacuzino și cu fiii lor.

În anul 1672 a fost ridicat un conac boieresc, pe un teren din apropiere de localitatea Berca. Mai apoi, în anul 1694, foarte aproape de moșia lor, ctitorii au clădit o frumoasă biserică brâncovenească, cu mai multe chilii și o clopotniță. Până astazi, nu a mai rezistat în intregime decât biserica cea mare, restul ajungând ruine.

Folosită ca și cetate medievală, curtea centrală și biserica acesteia au fost împrejmuite cu ziduri de caramidă, asemenea așezămintelor brâncovenesti. Rolul de aparare al zidurilor se putea vedea din grosimea lor, care se puteau vedea până la recenta restaurare. La rândul ei, clopotnița a fost folosită ca turn de observație pe timpul războaielor.

Potrivit celui mai vechi document care menționează biserica schitului, în anul 1741, mănastirea este închinata, ca metoc, Episcopiei Buzaului. Turnul clopotniță a fost ridicat din nou, în partea sudică a bisericii, după ce a fost afectat de cutremurul din anul 1802.

În anul 1864, mănăstirea este transformată în biserică de mir, pentru locuitorii satului Berca. Mai târziu, in anul 1945, turnul clopotnită este bombardat de catre nemtii aflați în retragere, împreună cu întregul complex monahal.

În anul 2004, au început lucrările de restaurare și sub sub pictura meșterului Nicolae Teodorescu, lucrată în secolul al XIX-lea, s-a descoperit pictura originală a vechii mănăstiri, din anul 1694, semnată de zugravul Parvu Mutu. Timp de aproximativ 2 ani, s-a încercat salvarea operelor de artă, dar din lipsă de fonduri, lucrările au fost oprite.

În perioada 2014 – 2022, prin atragerea de fonduri europene nerambursabile, s-au efectuat ample lucrări de renovare și de asemenea, au fost refăcute, de la stadiul de ruine, casa egumenească, corpul de chilii, turnul-clopotniță și zidul de împrejmuire, iar curtea interioară a fost resistematizată.

Schitul Berca a fost sfințit pe 8 noiembrie 2022, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și un sobor de slujitori.

Chiar dacă totul arată modern și curat, foarte multe persoane sunt nemulțumite de faptul că nu s-au lăsat la vedere zidurile vechi, cele originale. Excluzând pictura bisericii, unde s-a încercat păstrarea celei autentice și conservarea ei, nimic din ruinele vechii cetăți nu mai este vizibil.

Sursa: episcopiaslatinei.ro, crestinortodox.ro,

Foto – Roberto George Popescu

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *