Sărbătoarea Sânzienelor

Sărbătoarea Sânzienelor: În fiecare an, pe 24 iunie, România celebrează una dintre cele mai îndrăgite sărbători populare – Sânzienele, cunoscută și sub numele de Drăgaica în anumite regiuni. Această sărbătoare are rădăcini adânci în tradițiile românești și este marcată de credințe și practici magice străvechi.

Origini și semnificație

Sânzienele sunt asociate în tradiția românească cu zânele bune ale câmpului, care coboară pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie. Potrivit etnologilor, aceste zâne sunt legate de florile Galium verum sau Cruciata laevipes, plante cu puteri vindecătoare și magice în această perioadă. Sânzienele sunt considerate surate ale Rusaliilor, alte entități mitice din folclorul românesc.

Tradiții și practici populare

În ajunul Sânzienelor, fetele tinere culeg flori de sânziene și își fac cununi pe care le aruncă peste case. O credință populară spune că, dacă cununa se prinde de horn, fata va avea o cununie în acel an. Dacă cade, ea trebuie să mai încerce până când cununa rămâne prinsă.

În unele regiuni, fetele își pun sub pernă flori de sânziene în noaptea de 23 spre 24 iunie pentru a-și visa ursitul. Se crede că florile de sânziene și busuiocul aduc noroc în dragoste și îndrăgostiților.

Superstiții și credințe populare

Noaptea de Sânziene este considerată momentul în care cerurile se deschid, iar Sânzienele dansează prin aer sau pe pământ, aducând belșug și fertilitate naturii. Există o serie de superstiții legate de această sărbătoare, inclusiv credința că cei care nu respectă corespunzător Sânzienele pot suferi consecințe neplăcute aduse de zânele rele.

Împăcarea cu natura și ritualuri magice

În zorii zilei de 24 iunie, tradiția spune că băieții colindă satele cu flori de sânziene, iar fetele participă la dansuri specifice, cum ar fi dansul Drăgaicei. Acest ritual este practicat pentru a aduce belșug în gospodării și pentru a proteja ogoarele.

Sânzienele sunt o sărbătoare care reflectă legătura strânsă dintre oameni și forțele naturii, oferind ocazia de a celebra tradițiile vechi și de a păstra vie cultura populară românească. Astfel, Sânzienele rămân una dintre cele mai iubite și fascinante sărbători din calendarul românesc, reamintindu-ne de bogăția și frumusețea tradițiilor noastre străvechi.

RAPID SUPER SERVICE
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *