La Băile Homorod, Drumul Apelor Minerale e al nimănui, n-are cine să înlocuiască o scândură sau să cosească buruienile crescute până la brâu.

Pe 3 iunie 2012, cu o săptămână înainte de alegeri, în plină campanie electorală, Csaba Borboly, președintele Consiliului Judeţean Harghita, care pe atunci era un maestru al tăierii panglicilor de inaugurare cu foarfeca, și nu al transmisiunilor în direct, ca acum, a tăiat panglica secuiască pe Drumul apelor minerale din Băile Homorod.

Potrivit site-ului electoral al lui Csaba Borboly, akireszamithatunk.ro (în traducere ar veni pecineputemconta.ro) la inaugurare a participat și regretatul senator Attila Verestóy, care, după cum se vede în imagine, nu a insistat să se împingă la tăiat panglica cu foarfeca, dar a subliniat în discursul său importanța susținerii unite a UDMR. Pentru că oare la ce altceva s-ar putea gândi un politician maghiar din Transilvania când vine vorba de apă minerală?

Proiectul „Drumul apelor minerale” a ocupat un loc important în campania lui Borboly, fiind un prilej de mândrire pentru politicienii din Secuime . Un proiect de 10 milioane de euro, finanțat în proporție de două treimi din fonduri UE, nu era ceva obișnuit în regiunea noastră la acea vreme.

Banii au fost cheltuiți. În urma lucrărilor executate cu greu, după falimentul executantului din Timișoara, întârzieri peste întârzieri și reparații cu grămada, au reușit să preia și să finalizeze construcția cu chiu și vai.

În prezent, Drumul apelor minerale din Homorod emană un singur lucru: lipsa proprietarului. Că a fost abandonat.

N-are cine să-l cosească.

N-are cine să-i schimbe o scândură.

Nu-i nimeni care să revopsească băncile/mesele, să înlocuiască o cotieră, sau măcar să scoată sau să taie șuruburile uitate prin scânduri care acum se potrivesc perfect între coastele turiştilor.

Nu-i nimeni care să efectueze nici cele mai banale lucrări de întreţinere.

Piscina este murdară, o parte din scări și balustradă sunt rupte, scânduri rupte plutesc pe apă.

Nici dracul nu vine aici să se scalde. Dar bazinul nu s-a folosit nici în trecut.

S-o fi greșit ceva la execuție în privința izolației, pentru că timp de ani de zile abia că s-a păstrat puțină apă în bazin, se scurgea pe undeva. În fotografia de mai sus, realizată în vara lui 2012, anul deschiderii, vestiarele erau închise, iar în bazin era apă doar cât să plutească gunoiul aruncat şi animalele înecate în el. Într-un deceniu găurile de scurgere s-au umplut, nivelul apei este acum mai înalt, dar între timp bazinul a devenit inutilizabil, chiar periculos.

În plus, cine ar vrea să se scufunde până la gât într-o apă despre care nu știe nimic: nici ce conține, nici la ce servește? Pe panoul de lângă bazin nu s-au afişat nici bolile pe care le tratează, nici contraindicațiile. S-a afişat în schimb că politicienii noştri construiesc Ținutul Secuiesc, dar, din nu se ştie ce motive, acest lucru nu inspiră suficientă încredere oamenilor pentru a face baie în această apă.

Din când în când, cineva strânge gunoiul din zonă, dar nimeni nu ştie dacă-s angajaţii primăriei din Vlăhiţa, sau doar oamenii care vin după apă minerală și nu le cade bine să umple sticlele cu apa dătătoare de viaţă în mijlocul unui morman de gunoi.

Se zice că locul este administrat de primăria Vlăhiţa. Dar nimeni nu pare să-l fi dorit cu adevărat în ultimul deceniu. Băile Homorod este un copil orfan. Era proprietatea comunei vecine, Căpâlniţa, dar a fost anexată administrativ de Vlăhiţa, când acesta a primit rang de oraş. Ca să arate un oraş mai de oraş. De atunci, nimic nu e clar. Proprietarii de terenuri din Căpâlniţa umblă în două locuri să-şi rezolve treburile birocratice. Dar când e o problemă de rezolvat, sau când e de lucru, nimeni nu și le vrea.

Nici atotputernicul boier al Băilor Homorod, Lukács Benedek de la Pensiunea Lobogó, nu se ocupă de Drumul apelor minerale, în afară de faptul că, din când în când, împrăștie cu sârg noroi pe frumosul drum pietruit, în timp ce își întinde propriul imperiu, sapă un munte, deviază un pârâu sau transportă lemne. E drept, nici nu ne putem aștepta de la el să se ocupe de băile tradiţionale gratuite, când el are un centru spa și un ştrand cu plată la doar o sută de metri distanță. De asemenea, localnicii nu îl cunosc ca fiind un om care pune interesul comunității înaintea intereselor sale private.

Există și alți factori care diminuează atmosfera acestui complex balnear tradițional. La nord se învecinează cu un drum naţional aglomerat, iar la est, cu noul depozit de piatră al boierului Benedek, care arată ca o haldă de steril.

La sud, vecin e noul boier al Băilor Homorod, care este chiar mai barosan decât Benedek. Voi scrie mai multe despre el în următorul articol, deocamdată vă arăt doar că anul acesta a cumpărat tot centrul staţiunii, şi a tăiat toţi copacii. 80 de copaci, inclusiv brazii mari care erau simbolul Băilor Homorod.

Astfel, a schimbat complet imaginea stațiunii, cel puțin ceea ce a mai rămas din ea după zeci de ani de strădanie ai lui Lukács Benedek. Probabil urmează să construiască ceva aici, și sigur nu o clădire mică, dacă toți copacii i-au stat în cale. Și dacă toate acestea nu sunt de ajuns, să mai adăugăm că vecinul de la vest va fi în curând un ditamai centru wellness sătesc de prost gust. Această mică insulă tradițională de ape minerale va fi înghesuit în curând între nişte coloşi, ca urmare a dezvoltării imobiliare negândite, spun arhitecţi locali. Dar s-ar putea să nu mai fie nimic de înghesuit, pentru că până atunci nu va mai rămâne nimic din ea.

Singurul lucru care funcționează, care nu a putrezit din toată investiţia cu Drumul apelor minerale: izvoarele de apă minerală. Ele sunt oarecum îngrijite de oamenii care vin după apă, și, din fericire, majoritatea elementelor acestor izvoare care sunt expuse intemperiilor sunt din piatră, nu din lemn. Dacă ne uităm azi în jur pentru a vedea de ce a meritat să fie derulat acest proiect finanțat de UE în urmă cu zece ani, vedem un singur beneficiu: izvoarele au fost renovate.

Foto: atlatszo.ro

Așadar: a meritat fiecare eurocent dat de UE pentru renovarea Băilor Homorod. Dacă ne-ar da mai mulți, le-am cheltui și mai bine. Vom reveni cu povești interesante despre trecutul, prezentul și viitorul Băilor Homorod.

Sursă: atlatszo.ro

cnpaulescu.ro

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *