„Ținutul Buzăului”/„Buzău Land” parcurge, zilele acestea, ultima etapă înainte de a deveni Geoparc Global UNESCO, al doilea din țara noastră (după Țara Hațegului), recunoscut ca un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională. Astăzi, experții Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) sosesc în România pentru a evalua Ținutul și a verifica, astfel, dacă realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul transmis la Paris, în decembrie 2020.

Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți – renumitele locuri ale Ținutului Buzăului vor fi evaluate, în următoarele zile, prin prisma diversității geologice și culturale a zonei.

Doi specialiști internaționali UNESCO vor petrece câteva zile în Ținutul Buzăului, în perioada 15-19 septembrie a.c., evaluând 101 de criterii și verificând dacă realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul celor 18 comune care constituie Ținutul, transmis în decembrie anul trecut. Experții vor lua pulsul comunității locale, având întrevederi cu primarii, cu antreprenorii, localnicii și profesorii din zona Buzăului.

Deputatul buzoian – Romeo Lungu, este membru în Comsiia parlamentară UNESCU, iar cu acest prilej susține proiectul Geoparcului Internațional Ținutul Buzăului.

,,Proiectul 🌍 „Geoparcul Internațional Ținutul Buzăului” este tot mai aproape de realitate. Săptămâna aceasta specialiștii 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 vor lua pulsul comunităților locale și vor verifica cele 101 criterii necesare pentru ca #ȚinutulBuzăului să poată primi titlul de 🧭 𝗚𝗲𝗼𝗽𝗮𝗿𝗰 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢.

🌐 Fiind membru în Comisia parlamentara UNESCO susțin pe deplin acest proiect, despre care consider că va reprezenta un prim pas pentru #dezvoltarea#durabilă și #sustenabilă a zonei.

🗺 După acest ultim proces, Ținutul Buzăului va beneficia de toate avantajele recunoașterii internaționale, inclusiv de #promovarea UNESCO”, a scris pe facebook, deputatul buzoian – Romeo Lungu.

EMAG

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *