În urmă cu o lună, Recorder a publicat o hartă a apei contaminate din România, pe baza analizelor efectuate de direcțiile de sănătate publică (DSP) din fiecare județ.

În multe cazuri, însă, rețelele de apă finanțate din fonduri europene sau guvernamentale au fost construite prost și primăriile au constatat, la finalizarea proiectului, că apa nu respectă parametrii de potabilitate. Știind că analizele DSP vor depista acest lucru și nu vor obține avizul sanitar, primăriile au sărit peste această obligație și au inaugurat rețelele pe propria răspundere. Oamenii s-au branșat, dar mulți dintre ei habar nu au că apa nu este potabilă.

Contactați de Recorder, reprezentanții DSP-urilor s-au plâns că legea este ambiguă și au declarat că nu pot închide rețelele care funcționează ilegal, aruncând vina pe primării.

Pe lista localităților în care există rețele de apă fără aviz, se află și o comună buzoiană.

Costești (Buzău). Există o rețea de apă inaugurată în 2016, la care sunt racordate școlile și un azil de bătrâni. Rețeaua nu are însă autorizație sanitară de funcționare (ASF) și nici nu este monitorizată de DSP. Viceprimarul Nicolae Gioabă recunoaște că nu are ASF pentru că nu a reușit să găsească un operator de apă care să o preia. La ultimele analize efectuate de primărie, au existat depășiri la fier.

Vezi mai multe detalii AICI!

Sursa – Recorder

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *