Pe platforma Oameni de Bine a Primăriei Buzău, unde se desfășoară un concurs cu voturi online, era posibil să se voteze de n ori de către aceeași persoană, chiar foarte ușor, așa cum am semnalat mai devreme AICI .

După ce inițial a încercat să nege existența problemei, consilierul local PSD Teodor Cojocaru a revenit în această seară și a anunțat că problema a fost remediată:

De acum încolo oricine vrea să voteze la acest concurs va trebui să-și valideze votul printr-un link pe care îl primește pe adresa de email. În felul acesta nu vor mai putea fi folosite adrese de email inexistente.

Rămân totuși unele semne de întrebare:


1. Ce se întâmplă cu voturile de până acum? Cel mai bine clasat proiect are 3658 de voturi, din care o bună parte ar putea fi voturi fraudate. Dar și alte proiecte e posibil să fi beneficiat de voturi fraudate cât timp acestea au fost posibile mult prea ușor. Scorul nu a fost resetat, votul continuă peste ce s-a adunat până acum. Acest lucru va ridica semne de întrebare privind corectitudinea consultării publice la finalul acesteia.

2. Chiar și dacă se cere validarea votului cu adresa de email, tot e posibil să se fraudeze în continuare multe voturi. Dar nu o să dau detalii aici, pentru că acum există cel puțin un element de siguranță. Cine are cunoștințe de informatică va putea însă să voteze de oricâte ori vrea.

Dacă ar fi vrut un concurs corect, Primăria ar fi trebuit să introducă validarea votului printr-un link primit prin SMS, cu limită de voturi pentru fiecare număr de telefon. Este singura modalitate eficientă prin care poate fi oprit votul viciat.

În concluzie: Primăria Buzău nu a fost pregătită pentru această provocare, de a organiza un vot online, dar a reacționat rapid când a înțeles că e o problemă. Pentru ultima parte merită felicitări!

Ne bucurăm că am putut fi de ajutor și că informația oferită de noi i-a ajutat pe cei din Primărie să rezolve, măcar parțial, această problemă.

cnpaulescu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *