Primăria Municipiului Buzău a făcut un pas hotărât spre utilizarea resurselor regenerabile, anunțând lansarea unui proiect ambițios pentru construirea unei centrale fotovoltaice. Consiliul Local al Municipiului Buzău a aprobat depunerea cererii de finanţare a proiectului intitulat ‘Producerea de energie verde prin construirea unui parc de panouri fotovoltaice în municipiul Buzău’, prin Fondul pentru modernizare ‘Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice’.

Conform informațiilor furnizate de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, proiectul vizează construirea unei centrale fotovoltaice echipată cu peste 6.000 de module PV pe un teren cu o suprafaţă totală de 128.939 m2, situat în domeniul privat al municipiului. Nivelul mediu al iradiaţiei solare în zonă, cuprins între 55,24 kWh/m2 în ianuarie și 208 kWh/m2 în iulie, face locația extrem de atractivă pentru dezvoltarea unui astfel de proiect.

Sistemul fotovoltaic propus va consta din 6.195 module PV, cu o putere nominală aproximativă de 570 Wp și un randament nominal de 21%. Scopul principal al proiectului este asigurarea independenței energetice a Primăriei Buzău, acoperind consumul propriu al instituției, inclusiv iluminatul public și consumurile în școli. Raportul privind indicatorii tehnico-economici ai proiectului subliniază că consumul de energie electrică în Buzău în anul 2021 a fost de 5.699,21 MWh/an, iar cel mai mare consum a fost reprezentat de iluminatul public, cu 3.682 MWh/an.

Proiectul, cu o valoare totală de 22,8 milioane lei cu TVA, urmează să fie finanțat prin intermediul Fondului pentru Modernizare. Potrivit documentului aprobat la nivelul Primăriei Buzău, construirea acestei centrale fotovoltaice este esențială în contextul lipsei de predictibilitate a pieței energetice, creșterii prețurilor la energie electrică și a directivelelor europene privind valorificarea surselor regenerabile.

Această inițiativă nu doar aduce un beneficiu major pentru mediul înconjurător prin utilizarea surselor regenerabile, dar și subliniază angajamentul Primăriei Buzău pentru o gestionare eficientă a resurselor energetice și reducerea impactului asupra bugetului local.

cnpaulescu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *