Președintele PMP Buzău, Adrian Mocanu, intervievat de Evz.ro: ”În Buzău, când votezi dreapta, votezi PMP”

Adrian Mocanu, președintele PMP Buzău, a acordat un interviu redacției Evenimentul Zilei în care a vorbit despre succesul Mișcării Populare în Buzău, trocurile politice care au permis arestarea nefericită pentru buzoieni a județului în zona roșie a corupției și a sărăciei, precum și despre programul prin care echipa PMP vrea să dezvolte acest județ.Candidatul PMP la președinția Consiliului Județean Buzău, Adrian Mocanu, își propune un program de dezvoltare ambițios bazat pe investiții în infrastructură, turism, educație și tehnologie, care să aducă un plus de bunăstare în viața cetățenilor județului.

Evz.ro: Ce v-a determinat să vă înscrieți în această bătălie pentru șefia Consiliului Județean, dle Adrian Mocanu?

A.M.: Cele două motive importante pentru care m-am înscris în lupta politică pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău sunt necesitatea politică și dorința reală de a schimba ceva în administrația publică a unuia dintre județele cel mai puțin racordate la investițiile cu fonduri europene, modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea facilităților oferite locuitorilor.

Din punct de vedere politic, opțiunea Adrian Mocanu pentru candidatura la șefia CJ a fost fundamentată pe cercetările sociologice care arătau că eu reușeam să capacitez cele mai multe voturi ale electoratului Mișcării Populare din județ.

În al doilea rând, toți președinții de organizații buzoiene ale PMP și-au exprimat opinia că eu, ca președinte al Filialei Județene, trebuie să îmi asum această candidatură.

Evz.ro: Care sunt cele mai mari probleme, în acest moment, în județ?

A.M.: Cu ce să încep mai întâi?! Buzăul are resurse minunate, dar nefructificate; are un relief incredibil, dar nepus în valoare prin investiții corespunzătoare în infrastructură; are oameni minunați, dar care nu intră în vederile unei administrații care nu promovează valori, ci doar oameni de partid. PMP luptă pentru ca aleșii să nu se mai poarte ca stăpâni ai cetățenilor, ci ca slujitori ai intereselor legitime ale acestora.

Buzăul nu figurează, din păcate, pe lista locurilor din țară cu o rată mulțumitoare de atragere a fondurilor europene pentru investiții. Cauza ține de lipsa specialiștilor în domeniu și de dorința conducătorilor de până acum de a face investiții doar din surse publice proprii, având în vedere controlul mai relaxat al legalității cheltuirii banilor.

Județul nostru este pe penultimul loc la capitolul venituri pe cap de locuitor și pe al doilea loc din țară la numărul de personae asistate social. Este o statistică gravă, pe care politicienii care aucondus administrația nu s-au străduit să o modifice. Din perspectiva mea de economist, cauza slabelor performanțe ale Buzăului și a nivelului scăzut de calitate a vieții este clară: lipsa mediului concurențial, slaba atractivitate investițională a Buzăului, acestea fiind generate de corupția și lipsa de viziune a factorului politic.

Administrația PSD s-a folosit extrem de neinspirat de preponderența opțiunii electorale de stânga în județul Buzău. Au vorbit ani la rând de miliarde de euro de la Uniunea Europeană care, în realitate, erau numai pe hârtie și nu au dus la bun sfârșit niciun proiect important.

Când promiți oamenilor gaze la poartă și tu nici nu ai vreun proiect aprobat, iar perspectiva realizării acestui vis pentru cei mai mulți dintre buzoienii din mediul rural este estimată realist la zeci de ani, este clar că oamenii încep să nu te mai creadă. Din fericire pentru viitorul acestui județ, buzoienii au început să înțeleagă că sursa marilor probleme din acest județ este PSD.

Evz.ro: Care sunt proiectele cu care veniți în fața alegătorilor și care va fi sursa de finanțare?

A.M.: Cea mai bună idee pe care am avut-o noi, cei de la PMP Buzău, a fost să pornim din timp o acțiune de colectare a doleanțelor cetățenilor cu privire la direcțiile optime de evoluție pentru acest județ.

Evident, am luat în calcul situația din teren și statisticile oficiale. A urmat redactarea și popularizarea programului PMP pentru dezvoltarea Județului Buzău în perioada 2020 – 2024 , care conține, în mare parte, propunerile buzoienilor.

Este cea mai onestă formă de platformă pentru viitor, pentru că dacă te bazezi doar pe susținerea electorală aferentă brandului politic și îți faci programul pornind de la viziune unui grup restrâns de oameni sau, mai rău, de la interesele politico-financiare de grup, nu faci altceva decât să continui același scenariu ca și până acum. Așa nu putem evolua.

Fiecare punct din programul nostru este vital. Vi le prezint pe scurt:

PRIMUL PAS – INFRASTRUCTURA

Dezvoltăm infrastructura prin investiții cu finanțare europeană și prin fonduri proprii. Rețeaua de drumuri județene va fi modernizată în totalitate.

ECONOMIE ȘI LOCURI DE MUNCĂ

PMP va operaționaliza un plan ambițios de amenajare de parcuri industriale în vecinătatea fiecărei aglomerări urbane din județ. Vom finanța amenajarea și conectarea la utilități publice a locațiilor identificate, oferind astfel investitorilor români și străini facilități care să conducă la crearea de locuri de muncă suficiente pentru ocuparea forței de muncă disponibile pe piață.

SISTEM MODERN DE SĂNĂTATE

Dorim înființarea unui spital municipal, care să degreveze Spitalul Județean de suprasarcină. Facem demersuri pentru modernizarea fiecărei incinte spitalicești din județul nostru, pentru a da buzoienilor șansa accesului facil la serviciile medicale, oriunde s-ar afla!

AGRICULTURĂ PERFORMANTĂ

Modernizăm infrastructura agricolă și realizăm facilități de depozitare, prelucrare și comercializare. Prin fonduri europene, vom asigura finanțarea refacerii și extinderii sistemului de irigație. Susținem furnizarea în regim gratuit a apei pentru irigații în zonele afectate de secetă.

Vom acorda facilități pentru înființarea unor depozite zonale de produse agricole (fructe și legume) și a unor centre agroindustriale pentru prelucrarea, ambalarea și livrarea de produse agricole sănătoase către marii retaileri.

EDUCAȚIE DE ÎNALT NIVEL

Susținem dezvoltarea și extinderea sistemului școlilor profesionale. Susținem deschiderea la Buzău a mai multor secții ale Universităților românești. Dotăm școlile cu infrastructură IT și elevii cu mijloace moderne de comunicare, pentru ca învățământul online să fie, la nevoie, o posibilitate reală.

SERVICII PUBLICE DE CALITATE

Apa și canalizarea, alimentarea cu energie electrică, energie termică, gaze naturale, transportul public, iluminatul, toate acestea reprezintă, într-o măsură mai mică sau mai mare, o palmă pe obrazul autorităților din acest județ. Vom restructura din temelii serviciile publice, prin reorganizare instituțională și prin investiții.

BUZĂUL – POL TURISTIC DE INTERES INTERNAȚIONAL

Cu soluții tehnice de dezvoltare personalizată pentru fiecare minune naturală a Buzăului (indiferent că vorbim despre Vulcanii Noroioși, Focul Viu, Lacul Vulturilor, Cascada Cașoca, Așezările rupestre din Munții Buzăului sau celelalte splendori ascunse de ochii lumii), Buzăul poate beneficia masiv din punct de vedere financiar de pe urma unei industrii turistice bine puse la punct.

Vom înființa hub-uri turistice regionale și vom dezvolta conceptul de „turism de aventură”, specific multor locuri minunate din Buzău. Vom transforma stațiunea Sărata Monteoru, prin fonduri europene, într-un modern centru turistic balnear.

AVEM GRIJĂ DE MEDIU

Vom realiza în timpul mandatului 2020-2024, prin finanțare europeană, sistemul integrat de management al deșeurilor.

COMUNITĂȚI CONECTATE CULTURAL

Fiecare loc special din acest județ va fi semnalizat corespunzător și făcut accesibil prin investiții în infrastructură. Vom lucra la crearea unui brand special al județului Buzău și vom face toate demersurile pentru restaurarea monumentelor istorice lăsate în paragină.

UN JUDEȚ CONECTAT LA TEHNOLOGIE

PMP are ca prioritate modernizarea și dezvoltarea rețelelor de comunicații, în așa măsură încât să permită accesul pe tot teritoriul administrativ la telefonie și internet. De asemenea, prin fonduri europene vom introduce și generaliza digitalizarea în toate instituțiile publice, inclusiv în primării.

GRIJĂ ȘI RESPECT PENTRU VÂRSTNICI

Vom realiza, în parteneriat cu Institutul Național ”Ana Aslan”, un Centru modern de gerontologie și geriatrie în Municipiul Buzău. De asemenea, Consiliul Județean va sprijini comunitățile locale pentru construirea unor cămine de bătrâni.

SPORT ȘI SĂNĂTATE

Mișcarea Populară dorește realizarea unui Aquapark modern, care să includă un bazin de înot de dimensiuni olimpice, piscine tematice, spații de joacă pentru copii, școală de înot și spații comerciale. Realizăm un traseu județean pentru bicicliști.

TRANSPORT CIVILIZAT

Vom reface și moderniza rețeaua județeană de transport, pentru a da posibilitatea tuturor să circule civilizat în orice parte a Buzăului. Înființăm o divizie de transport dedicată elevilor, pentru ca accesul la educație să nu mai fie o problemă.

TRANSPARENȚĂ ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ

Oprim risipa banilor publici prin publicarea tuturor contractelor și facturilor.

Legat de sursele de finanțare, aș vrea să se rețină faptul că punem un accent deosebit pe renunțarea la a folosi aproape exclusiv propriul buget. Ținta noastră principală este atragerea de fonduri europene. Vom profesionaliza departamentele de investiții. Încercăm să atragem specialiști în accesare de fonduri nerambursabile, proiecte mari, cu bani europeni, prin care să modernizăm rapid Buzăul.

Evz.ro: Pentru a pune în practică proiectele despre care vorbiți veți avea nevoie, cel mai probabil, și de votul  consilierilor de la alte formațiuni. Cum veți reuși să îi convingeți să vă susțină?

A.M.: Nu cred că vom avea probleme. Toate proiectele pe care le propunem sunt girate de cetățeni. Ideile de dezvoltare prinse în Programul PMP urmăresc scoaterea Buzăului din coada clasamentelor rușinii și dezvoltarea județului cu o puternică infuzie de fonduri europene.

Vreau să îl văd și eu pe consilierul care se va expune ipostazei penibile de a vota împotriva folosirii fondurilor europene pentru a face din Buzău o atracție din toate punctele de vedere. Cred că am experiența necesară pentru a convinge consilierii județeni, indiferent de culoare, că este absolut firesc să voteze în favoarea intereselor publice ale cetățenilor.

Sunt convins că vor fi și situații critice, conflictuale, dar am încredințarea deplină că prin comunicare și argumente raționale putem funcționa ca o unitate administrativ-teritorială care își cunoaște competențele și responsabilitățile față de cetățeni și față de lege.

Evz.ro: Cum apreciați șansele dvs. în fața actualului președinte al Consiliului Județean?

A.M.: Am șanse chiar foarte bune, să știți. PSD-ul știe că are o mare problemă în Buzău. După ce timp de 30 de ani Buzăul a fost un fief roșu, unul dintre județele în care PSD-ul lua cele mai multe voturi, ultimele exerciții electorale au arătat un PSD șubred, care își pierde nu numai suportul popular masiv, ci chiar și locul fruntaș.

Pentru a găsi o soluție, pesediștii au făcut la Buzău o alianță cu partidul lui Ponta, dar, în opinia mea, această măsură luată la disperare nu-i ajută deloc. A trebuit să facă multe compromisuri cu Pro România, au bulversat electoratul de stânga și au crescut și mai mult șansele ca electoratul neutru să vină la vot și să voteze dreapta.

În Buzău, când votezi dreapta, votezi PMP. Spun asta pentru că, din motive care îmi depășesc capacitatea de înțelegere, liderul liberalilor din Buzău face pe față jocurile PSD-ului, iar USR-PLUS este extrem de slab la capitolul organizării în teritoriu. Cred că PMP Buzău va fi una dintre primele filiale în topul rezultatelor electorale ale Mișcării Populare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *