Astăzi, am participat la lansarea volumului 2 din „Poveștile Dl. Green”, scrisă de Elena Panait. Am oprit-o pe doamna avocat Roxana Mihaela Constantinescu pentru a ne spune părerea dânsei, recenzia, pe care doamna a făcut-o pentru această carte. Mai jos vă voi reda textul doamnei avocat:
„Poveștile Șeherezadei”

Locuința cea mai dragă a lui Alexandru Marghiloman, ne-a fost gazda primitoare pentru o manifestare de top, cu o tânără scriitoare în devenire, Elena Panait, care se afla la o adoua întâlnire cu iubitorii romanului polițist.
Aceasta abordează o temă curajoasă, o îmbracă în hainele ficțiunii, asortată cu anotimpul, în culoare verde și așa, facem cunoștință cu Mr Green și aventurile sale!
Romanul de gen este ”consumat” la greu în toată lumea. Deși interesant, nu reprezintă un gen pe care criticii să-l ia în serios.
Nefiind la îndemâna oricui, scriitorii de gen au sau nu audiență, iar cititorii se tot întorc spre Sir. Conan Doyle, spre Agatha Christie, și uneori, spre Enanuel Arghiropol, Mateiu Caragiale, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Haralamb Zinca, Rodica Ojog Brasoveanu și de ce nu, spre tânăra Elena Panait.
Cinci nuvele cu iz de aventură, cu lupte si victorii, cu un strop de dragoste si altul de mister, cu pasiune si curaj, într-o notă ritmat se citesc repede, fără să lași cartea din mână .
Cum e scriitoarea, așa e și cartea sa…
De o vioiciune debordantă, cu un subtil umor, cuprinzând și pamfletul politic, imprimat în planul ascuns și cel vizibil, în nota de ritm și cu o măsură dozată, bine, ascuns în dialoguri bogate, ce ”sar” din pagină.
Mr. Green nu e un singuratic, dimpotrivă, lucrează în echipă, iși câștigă fiecare scenă, iar când întâlnește iubirea, duritatea sa de japonez se topește într-o mare de sensibilitate.
Asistăm la apariția ”literaturii pandemice”, și asta o spune sfârșitul ultimului calup de idei al cărții.
Trebuie să tragem o gură de aer proaspăt în noi, să ne propunem să trecem peste asta, vom ieși din pandemie, până atunci să zâmbim, e gratis și ne face bine tuturor.
Mulțumesc pentru invitație !
Toți ne-am simțit minunat în casa unui avocat de renume, la o gura de apă și cu o prăjitură cu parfum de scorțișoară, într-un mediu intim, plin de eleganță și căldură.
Mr. Green a fost o gazdă excelentă, sărbătorind 100 de ani de colaborare diplomatică a României cu Japonia .”
