Buzăul a găzduit de-a lungul anilor popoare precum: greci, sârbi, macedoneni și bulgari. Aceștia fermecați de ospitalitatea oamenilor din zonă, au decis să rămână la noi, găsind un loc de baștină chiar în cartierul „Mihai Viteazu”.

Sursa: Historia

Cel de-al Doilea Război Mondial ne aduce un val de emigranți polonezi. Aceștia, deși se vor integra și vor fi fascinați de căldura și ospitalitatea oamenilor din cartier, nu vor rămâne pe aceste meleaguri, ci imediat ce țara le va fi eliberată de sub jugul nazismului se vor repatria.

Sura: Historia

Cu toate că nu vor spune „acasă” României, nu vor uita niciodată experiențele trăite pe aceste meleaguri.

„ Să știi că am adăpostit multe familii poloneze. Le-am oferit adăposturi, hrană, bani și ajutoare de repatriere în orașe ca: Wroclaw, Lwow, Cracovia, dar misiunea noastră nu s-a încheiat aici, ci, cu sprijinul unor comitete de întrajutorare, le-am mijlocit reîntoarcere pe plaiurile natale.

Îmi amintesc că multe familii din cartier au rămas în relații bune cu polonezii pe care i-au găzduit. Își scriau frecvent și-și trimiteau cadouri cu diverse ocazii. ” Așa își aducea aminte bunicul de acele vremuri. Era un bun povestitor!

RAPID SUPER SERVICE
RAPID SUPER SERVICE

By Panait Elena

Zâmbeste! Viața e frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *