Comisarii Gărzii de Mediu Buzău au început o anchetă, după ce mai mulți pești morți au fost descoperiți pe râul Călmățui, în zona localității Rușețu. Ajunși la fața locului, specialiștii au susținut că se exclude varianta poluării cursului de apă și au recoltat probe pentru a stabili cauza exactă a decesului peștilor.

“Comisariatul judetean Buzău al Garzii Naționale de Mediu a fost sesizat astăzi, în jurul orelor 10.15 că pe cursul de apă Calmatui în zona UAT Rusetu ,sunt pești morți și nu se știe cauza .Încă de aseară reprezentanți din cadrul ABA-Buzau Ialomița s-au deplasat in zonă, în vederea monitorizării cursului de apă Călmățui, prelevând probe în vederea stabilirii indicatorilor de calitate ai apei, probele fiind recoltate și în cursul aceestei dimineți. Au constatat că turbiditatea apei a fost crescută, urmare a precipitațiilor cu debit mare( Buzăul fiind avertizat în cod portocaliu).Echipa de comisari prezentă în teren ,a constatat ca erau în jur de 20 de pești morți de dimensiuni mici și foarte mici în cursul de apă Calmatui în zona celor 2 podețe, iar cursul de apă scăzuse ca debit, față de ziua de ieri. Aspectul apei era destul de limpede din loc în loc, iar în jurul vegetației era pregnant fenomenul de eutrofizare. Nu putem considera la acest moment ca este poluare a cursului de apă. Luni, în data de 28 iunie, când se vor primi buletinele de analiză a indicatorilor de calitate ai apei, vom avea răspunsul cu certitudine la fenomenul întâmplat”, a transmis conducerea Gărzii de Mediu Buzău.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița au analizat probele prelevate din râul Călmățui, sosite astăzi din laborator, iar analizele au exclus poluarea drept cauză a morții peștilor. S-a dovedit că lipsa oxigenului din apă a dus la decesul vietăților.

“Scaderea nivelului râului Călmățui, coroborata cu temperaturile foarte ridicate, au condus la scăderea oxigenului din apă și la mortalitate piscicolă in special in zonele cu baltiri laterale cursului de apa, rezultate in urma viiturii de saptamana trecuta. În ziua de sâmbătă, 25 iunie, în urma unei sesizări primite de la Primăria comunei Luciu, confirmate și de către angajați ai ABA Buzău-Ialomița, echipele Inspecției Bazinale de Apă și cele ale Laboratorului de Calitate a Apelor s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe de apa din raul Călmățui, din trei puncte ( Pod rutier 203I Caragele Comuna Luciu, Pod Oate Luciu, Pod Moara Sos. 203 E Rusetu). Duminica 26 iunie s-au prelevat probe din alte doua puncte ( Ciresu și Zavoaia) de către echipe ale Laboratorului de Calitate a Apelor al SGA Brăila. Rezultatele probelor de apa analizate indica faptul ca raul Călmățui se situează la valori comparabile cu cele normale. Astfel, se infirmă ipoteza unei poluări accidentale, provocate de evacuări de ape uzate provenite din activitățile umane sau alte tipuri de activități, cum ar fi: zootehnie, industrie, etc.”, a informat conducerea Apele Romane Buzau-Ialomita.

Sursa – Garda de Mediu Buzău, Apele Romane Buzau-Ialomita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *