La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Buzău – Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară pe raza mun. Buzău, în cadrul a două dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

Bănuiți sunt doi tineri din Topliceni, ambii în vârstă de 20 de ani, despre care existau indicii că ar deţine în vederea comercializării articole pirotehnice, fără respectarea prevederilor legale.
Cu ocazia efectuării perchezițiilor au fost identificate şi ridicate aproximativ 3.700 de bucăţi articole pirotehnice din categoriile F1 și F2.

Articolele au fost identificate în locuinţele sau autovehiculele persoanelor percheziţionate, fără documente de provenienţă și din categorii ce nu pot fi comercializate către publicul larg.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracţiunii de „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 37, lit. a din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Totodată, la finalul săptămânii trecute, atât polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, dar și polițiștii din dispozitivul de ordine și siguranță publică, au efectuat controale la puncte de lucru autorizate ale unor societăți comerciale, în zonele piețelor din cele două municipii, dar și în alte zone unde ar putea fi oferite spre vânzare astfel de produse artizanale. În acest context au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale, conform aceluiași cadrul legal, dar și pentru tulburarea ordinii și liniștii publice prin utilizarea de articole pirotehnice.

Protagoniștii au fost buzoieni, cu vârste cuprinse între 15 și 36 de ani. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate a fost de 1400 lei. De asemenea, articolele pirotehnice găsite asupra acestora au fost ridicate în vederea confiscării.
Atât polițiști specializați în domeniul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, cât și efectivele de ordine publică vor continua, în perioada următoare, efectuarea de acțiuni specifice, pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice.
Principalul scop al acestor activități este creșterea siguranței cetățenilor prin activități care să prevină producerea evenimentelor nedorite, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, transferul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice, în toată perioada sărbătorilor de iarnă.

Poliţiştii atrag atenția asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în această perioadă, poate duce la accidente nedorite.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai în condițiile legii și cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

EMAG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *