E.S. Dr. Zafar Iqbal, un pakistanez pur sânge, este mai român decât mulți alții. În doar 3 ani de misiune diplomatică, a reușit să câștige inima multor românilor, având foarte mulți prieteni în toate zonele țării. A vizitat fiecare colțișor din țara noastră, s-a îmbrăcat în cioban și a încercat să afle cât mai multe despre tradițiile din țara noastră.
Dacă mulți români preferă să adauge pe lista de vacanțe destinații exotice, E.S. Dr. Zafar Iqbal preferă să viziteze fără încetare frumusețile României.
Cu timpul, s-a îndrăgostit de cultura și tradițiile noastre, ba chiar a fost adoptat de către români. Mâncarea, tradițiile și obiceiurile sunt doar câteva lucruri care l-au impresionant pe reprezentantul Pakistanului în România.
Ambasadorul Pakistanului a vorbit deschis despre dragostea față de România
Într-un interviu acordat în EXCLUSIVITATE pentru Puterea.ro, E.S. Dr. Zafar Iqbal, Ambasadorul Republicii Islamice Pakistan a vorbit deschis despre ce anume l-a făcut să se îndrăgostească de țara noastră.
„Mă bucur nespus de mult că mă pot exprima deschis despre subiectul meu preferat, dragostea față de România. Sunt în serviciul corpului diplomatic de mai mult de douăzeci de ani, am călătorit prin multe țări prin misiunea mea diplomatică precum: Tunisia, Germania sau Ucraina. Am vorbit și am vorbit cu foarte mulți oameni, însă nu am mai văzut o țară atât de frumoasă, cu astfel de tradiții și peisaje spectaculoase, dar în primul rând apreciez că oamenii sunt prietenoși și minunați!
Am vizitat multe locuri din România, dar câteva dintre ele mi-au lăsat o amintire plăcută. Pot spune asta despre: Bucovina, Suceava, Alba Iulia, Sibiu, Timișoara, Mehedinți și Râmnicu Vâlcea.
Ați văzut poza mea îmbrăcat în cioban. Poza arată bine și asta e viața mea, îmbrăcat în cioban”, spune excelența sa – Zafar Iqbal, Ambasadorul Pakistanului în România.
A făcut popas la Stâna Ștefanu de pe Transalpina
Ambasadorul Pakistanului în România a vizitat în 2021, Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, şi frumuseţile oferite de Munţii Parâng. Ambasadorul Zafar Iqbal a făcut un popas la Stâna Ştefanu, unde s-a bucurat de ospitalitatea băciţei Mărioara Babu, dar şi de măncărurile tradiţionale pregătite la Stână.
Excelenţa Sa a îmbrăcat un cojoc din lână specific ciobanilor şi chiar a mers la turma de mioare de la stână şi s-a fotografiat cu un miel. Mai mult decât atât, Ambasadorul Zafar Iqbal le-a dat o mână de ajutor ciobanilor de la stână şi i-a ajutat să pregătească bulzul şi să-l servească turiştilor. Acesta s-a simţit foarte bine și a promis că o să revină.
„Astăzi am fost onoraţi să-l avem oaspete la stână pe Domnia Sa, Dl. Zafar Iqbal, ambasadorul Pakistanului în România. Am descoperit un om foarte modest și jovial. A fost încântat să vadă că România are ocupaţii tradiţionale.(ne-a explicat că și în Pakistan oieritul și creșterea animalelor sunt ocupaţii de acest gen), a fost fericit să deguste din preparatele noastre, chiar ne-a ajutat la prepararea bulzului! Domnule Ambasador, să reveniţi, după cum aţi promis!”, a scris pe Facebook – Mioara Barbu.
Peste 3.000 de pakistanezi se află în România
Un alt subiect abordat a fost și numărul pakistanezilor din România. Conform datelor oficiale, în România se află în jur de 3.000 de pakistanezi. Dacă majoritatea aleg țara noastră pentru a munci, sunt și pakistanezi care aleg țara noastră pentru a învăța la universitățile din România.
„Am verificat și am întrebat autoritățile, în România se află peste 3.000 de pakistanezi. Tot mai mulți muncesc aici și aplică pentru vize de ședere, însă sunt și studenți. Dacă în 2020, în România învățau doar 20 de studenți, la ora actuală sunt peste 105 studenți care au ales să învețe aici. Printre specializările pe care le aleg sunt: ingineria, medicina, IT și științe sociale”, spune excelența sa – Zafar Iqbal, Ambasadorul Pakistanului în România.
Relațiile comerciale dintre Pakistan și România au crescut considerabil
„Pakistan nu a avut niciodată relații comerciale cu România mai mari. Spre exemplu, în 2020, când am ajuns eu aici relațiile comerciale atingeau 48 de milioane de dolari, iar acum sunt de peste 300 de milioane de dolari”, spune excelența sa – Zafar Iqbal, Ambasadorul Pakistanului în România.
Întrebat despre despre produsele exportate și importate de Pakistan, E.S. Dr. Zafar Iqbal a răspuns: „Pakistan exportă țesături și materiale sintetice, orez, produse de origine animală, prosoape și lenjerii de pat. De altfel, noi importăm Grâne, vite, rapiță, ulei, produse petroliere, lemn, piese auto, medicamente și antibiotice.”
O româncă i-a dedicat o carte motanului Ambasadorului
Nepoata poetului și dramaturgului Panait Nicolae i-a dedicat un nou volum din seria sa de romane polițiste pe numele de Dl. Green.
Autoarea volumului „Dl. Green și motanul Ambasadorului” – Elena Panait, a ținut să-i înmâneze personal volumul E.S. Dr. Zafar Iqbal.
„Nu, cartea nu are o singură idee centrală, ci două. I-am promis E.S. Dl. Dr. Zafar Iqbal, Ambasadorul Paksitanului în România și Republica Moldova că voi scrie o carte, în care Green, personajul meu cu origini în partea întunecată a Japonei, va ajunge în Pakistan pentru a rezolva un caz. Acest lucru nu s-a întâmplat în 2021, deși făcusem promisiunea dinainte de a avea un proiect cu niște japonezi. Aș putea spune că deznodământul acelui proiect și povestea cu motanul Dl. Ambasador m-au făcut să scriu „DL. GREEN ȘI MOTANUL AMBASADORULUI.” Ce poveste? Îmi aduc aminte că m-am întâlnit cu dânsul la Buzău și am stat la o terasă, la masă. Aici, mi-a povestit o întâmplare amuzantă. O dată și-a pierdut pisica.
A lăsat geamul deschis la casă, iar motanul a ieșit ca de obicei în plimbarea lui. Când dânsul s-a întors, Oreo, nu era acasă. L-a căutat peste tot. Aproape că se resemnase, iar când a încetat să mai spere, doamna de serviciu a venit și i-a mărtusit că a găsit motanul în coșul de rufe…Am ținut minte această povestioară doar pentru că a fost una amuzantă și mi-am propus încă de pe atunci să mă folosesc de ea în una dintre viitoarele mele cărți. „Nu scrie despre X pentru că vei avea probleme cu Ambasada din realitate” și povestioara de mai sus, au dat „glas” noului volum, ce are în prim-plan răzbunarea, dar acest sentiment încetează o dată cu dialogul dintre Dl. Green și Zafar. Este o povestioară amuzantă ce se citește repede, iar dacă ești atent vei vedea că la final fostul lider yakuza devine ușor apatic, lipsit de viață…se resemnează cu ideea că va fi deportat și condamnat la moarte. Ei, totuși …Zafar îl face pierdut pe Green”, spune Elena Panait, autoarea romanului polițist Dl. Green.
Spre sfârșitul întâlnirii, Ambasadorul Pakistanului – E.S. Dr. Zafar Iqbal a invitat-o pe autoare să-i prezinte o adevărat enciclopedie despre Pakistan, obiective turistice importante, diferite obiceiuri și tradiții, flora și fauna.
GALERIE FOTO: