Ce ar putea avea în comun Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Buzăul? Cum ce? Fantomele! Unele sunt comemorate în „Fantoma de la operă”, în timp ce altele sunt menționate în legendele urbane ale Parcului Marghiloman de la Buzău.

Bine, eu acum stau și mă gândesc dacă nu cumva am plecat cu vreo stafie de la Buzău la Cluj că data trecută când am vizitat Opera nu era nici pomeneală de vreo stafie….Dar, cum trecutul e trecut…

Pe o vreme „melancolică”, după ce toată dimineața am colindat orașul în lung și-n lat, am poposit și în „Casa lui Titus și a fantomelor sale.”

Gazda noastră, Titus, că fantomele probabil erau în pauza de masă și din când în când se mai trezeau vorbind, ne-a invitat să-i cunoaștem îndeaproape locul ce-i este casă.

Trebuie să recunosc, nu contează de câte ori am intrat sau voi mai intra în Opera Națională Română Cluj-Napoca, locul acesta mă fascinează și mă împinge, fără voia mea într-o lume de basm.

Povestea primei instituții lirice din țară este aceeași, însă mereu există elemente care te fascinează, asta dacă ești un vizitator „pretențios” și nu te lași „furat” de peisaj.

Actuala instituție lirică, a fost construită în afara cetății, pe un teren mlăștinos, unde pe vremuri se afla o piață de lemne. Uite ce antiteză impresionată. O clădire ce transcende timpul a fost ridicată într-un loc neimportant. Cine ar fi crezut așa ceva vreodată?

Și pentru că am mai povestit cândva despre Operă…acum vă las doar cu amănuntele pe care probabil atunci le-am scăpat din vedere…Totuși dacă sunteți curioși…

https://operacluj.ro/blog/o-scurta-vizita-intr-un-castel-desprins-din-basmele-lui-ispirescu-opera-nationala-romana-din-cluj-napoca/

Din loja 11 se spune că poți auzi și vedea cel mai bine spectacolul.

Toată cupola clădirii a fost construită pe niște șine de tren. Vorbim de cupola din sala de spectacol. Bine, pe mine m-a pierdut cu explicațiile în momentul în care am auzit cupolă-șine.

Întreaga poveste a Operei e în interiorul ei, da știu, poate nu pare, dar totul a rămas așa cum a fost atunci când construcția instituției a fost finalizată.

Pentru a afla povestea pianului Bosendorfer, a FBI-aiței de la Cluj, dar și alte soiuri de întâmplări și momente amuzante, când treceți pe la Cluj, opriți-vă și pe la un tur ghidat prin Operă.

Titus va fi o gazdă aleasă și chiar de ziua nu va fi una cu soare, garantat o să fie mai senină, după ce veți râde copios și totodată aflând și alte lucruri interesante despre prima instituție lirică a României.

Titus, vii cu„ fantomele” și până la Buzău? Nu avem Operă, dar ne mândrim cu aproape toate formele de relief ale României, cât și cu suratele lor din Marghiloman. Asta dacă nu au venit ele la rudele lor din Cluj…Da, nu contează! Mai adu-le o dată.

RAPID SUPER SERVICE
RAPID SUPER SERVICE

By Panait Elena

Zâmbeste! Viața e frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *