Redăm mai jos care va fi programul muzeelor din județul Buzău, potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu prilejul Nopții Muzeelor Europene, ediția 2023:Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă, str. Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău, program 19.00 – 00.30 (ultima intrare):

1) Escapadă culturală internațională nocturnă, ed. a V-a.

În acest an avem bucuria de a prezenta publicului buzoian expoziția panotată Splendid Costumes of Chinese Ethnic Groups pe care am organizat-o în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze. Vestimentația reprezintă un element cheie și constituie un punct de referință în studiul unei culturi, al unei civilizații. Expoziția cuprinde imagini ale costumelor tradiționale a 56 de minorități etnice ce locuiesc pe teritoriul Republicii Populare Chineze, iar alături de imagini spectaculoase surprinse în momente de sărbătoare, se regăsesc și texte explicative ce oferă informații despre aceste populații, precum și despre semnificația costumelor tradiționale. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 20.00 în prezența Excelenței Sale Ambasadorul Republicii Populare China în România domnul Han Chunlin.

2) Numismatica.

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor reprezintă și momentul în care ultimul spațiu expozițional din cadrul expunerii de bază a Muzeului Județean Buzău va fi deschis publicului. Sala, dotată cu echipamente de ultimă generație în materie de expunere muzeală, găzduiește aproape 800 de monede de diferite tipuri și din diferite perioade istorice. Holograme și echipamente de tip touch vor permite vizitatorilor să descopere într-un mod inedit comorile numismatice deținute de instituția noastră. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 19.00, Etajul I, Sala nr. 8.

3)Zbor”

Expoziție de pictură a artistei Mariana Constantinescu, membră a Filialei Constanța Unu a U.A.P. România. Adeptă a unui expresionism abstract disecat în note particulare în ceea ce privește vibrația cromatică și sentimentul de libertate al ființei, expoziția este o destăinuire prin artă. Ea vine în întâmpinarea respingerii derapajelor contemporane umane și afirmării celor mai nobile și fragile trăiri ale omului. Vernisajul va avea loc la ora 21.30 în prezența artistei Mariana Constantinescu, Etajul II, Sala 14.

Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău, program 19.00 – 00.30 (ultima intrare)

1) ”Oamenii satelor”.

Proiectul expozițional Oamenii satelor este realizat de către fotograful-documentarist Patricia Marina Toma, din județul Sălaj, absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Expoziția se compune din 12 panouri și o instalație de obiecte ce ilustrează viața cotidiană a bătrânilor din satele zilelor noastre. Despre proiectul expozițional ce va fi deschis la Buzău artista a declarat: „Proiectul Oamenii satelor a început în urmă cu 7 ani ca primul meu proiect de valorificare a unei mici părți din fotografiile realizate în tot acest timp și s-a dezvoltat de la un proiect local, la documentarea fotografică a vieții generațiilor vârstnice care mai locuiesc în satele din nordul și nord-vestul Transilvaniei și în Bucovina. Îmi continui explorările în lumea rurală până în prezent, orientându-mă înspre oameni, așezări, interioare și cadre țărănești și din alte zone ale României. În fotografiile expuse veți putea observa o înclinație înspre chipuri, expresii și detalii puse în context de situații și elemente ale universului țărănesc pentru întregirea unui peisaj de ansamblu. Pentru completarea expoziției de fotografie propun vizionarea unui material video care cuprinde povești de viață ale unora dintre oamenii întâlniți în ultimii ani în teren, alături de obiecte personale rămase în urma celor care nu mai sunt, cu scopul de a crea un fragment din universul bătrâneții. Temele recurente în discuțiile pe care le vom asculta, cât și în fotografiile expuse, sunt boala, bătrânețea, singurătatea, spiritualitatea, alături de fragmente impresionant de detaliate ale amintirilor din perioada tinereții – familie și căsătorie, relații sociale, muncă (agricolă în special) și situație politică.” Vernisajul va avea loc la ora 21.00, în prezența Patriciei Marina Toma.

Muzeul Chihlimbarului, sat Colți, com. Colți, program 20.00 – 23.00 (ultima intrare).

1) Spectacol de muzică populară, susținut de artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău.

Accesul publicului este gratuit la toate aceste evenimente și la vizitarea colecțiilor din Muzee.

cnpaulescu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *