Specialiștii ne îndeamnă să ne vaccinăm antigripal, întrucât sistemul imunitar este mai puțin echilibrat, astfel că suntem mai vulnerabili în fața virusurilor gripale și a virozelor.

Dl. dr. Bogdan Micu, medic specialist boli infecțioase în cadrul secției Boli Infecțioase a S.J.U. Buzău, a acceptat să ne explice care este diferența dintre viroza respiratorie și gripă, care sunt complicațiile cauzate de gripă, ce tip de tratament se impune, dar și ce putem face ca să prevenim infectarea cu virusul gripal.

Audio, dr. Micu Bogdan

Ne confruntăm cu un agresiv val de viroze respiratorii dar și cazuri de gripă confirmate. Câți pacienți aveți internați la acest moment în secție, atâți adulți și câți copii?

Dr. Bogdan Micu: „Momentan, avem internați în secția Boli Infecțioase 15 cazuri de gripă, dintre care 10 copii cu vârsta între 8 luni și 4 ani și 5 cazuri de adulți, cu vârsta peste 75 de ani. Toți sunt echilibrați respirator, au avut o formă medie de boală în fiecare caz.”

Care este diferența între viroza respiratorie și gripă, atât din punctul de vedere al debutului cât și al simptomelor și duratei de manifestare?

Dr. Bogdan Micu: „În cazul gripei, febra este înaltă, slab responsivă la tratamentul cu antitermice și de durată, adică minimum 3 zile. În cazul virozei respiratorii, febra este responsivă la tratamentul antitermic, nu este așa înaltă ca în cazul gripei iar durata este mult mai scurtă, undeva la 2 zile, 2 zile și jumătate.”

Care sunt cele mai frecvente complicații cauzate de gripă?

Dr. Bogdan Micu: „Cea mai frecventă complicație cauzată de gripă este pneumonia și ea este cauzată de obicei de scăderea imunității, pentru că virusul gripal este un virus care determină o imunosupresie severă și apare de obicei pneumonia bacteriană, care necesită tratament antibioterapic, doar la recomandarea medicului specialist sau a medicului de familie. În acest caz, se adaugă, pe lângă tratamentul antiviral, și tratamentul antibiotic.”

Cum se tratează corect gripa? Este sau nu recomandată administrarea de antibiotice?

Dr. Bogdan Micu: „Imediat după testare, când se confirmă gripă A sau gripă B, este indicată recomandarea antiviralului oseltamivir, care, la adult, se dă un comprimat de 75 mg la 12 ore cu durată de 5 zile, iar în cazul  copilului, administrarea de oseltamivir se recomandă în funcție de greutatea copilului.”

Când se impune internarea în spital a bolnavului de gripă, în ce condiții este nevoie de ajutor medical de specialitate?

Dr. Bogdan Micu: „Internarea în spital a bolnavului de gripă se realizează atunci când după administrarea antiviralului, pacientul nu devine afebril, drept urmare necesită și alte investigații de specialitate sau atunci când pacienții sunt de obicei în vârstă și nu își pot administra singuri antiviralul la domiciliu.”

Este eficient vaccinul antigripal pentru a preveni îmbolnăvirea? Cine ar trebui să îl facă obligatoriu și în ce perioadă?

Dr. Bogdan Micu: „Este foarte eficient vaccinul antigripal, în principiu el  ar trebui administrat în perioada octombrie – noiembrie, în schimb el se poate administra și în perioada de creștere a cazurilor de gripă și probabil o să vedem în săptămânile următoare dacă și la noi în țară o să se declare epidemie de gripă. În schimb, în cazul creșterii cazurilor de gripă, vaccinul este eficient, atât la copil, cât și la adult. Protecția conferită de vaccin apare undeva după 14-21 de zile de la efectuarea vaccinării. Vaccinurile disponibile pe piața din țara noastră sunt atât cu administrare la copil cât și administrare la adult. VAXIGRIP TETRA este cu administrare la copil de la vârsta de 6 luni și mai există încă un vaccin antigripal care poate fi administrat la copil, se numește FLUENZ TETRA, de la vârsta de 2 ani până la vârsta de 18 ani. Acesta este cu administrare intranazală. Cel de-al treilea vaccin disponibil la noi în țară se numește INFLUVAC, care este cu administrare strict la persoanele adulte, deci nu se administrează la copii.”

Cât de important este să purtăm mască de protecție și ne spălăm pe mâini  pentru a reduce șansele de a contracta gripa?

Dr. Bogdan Micu: „Având în vedere creșterea numărului cazurilor de gripă, este important să purtăm masca de protecție pentru a reduce riscul de infecție cu virusul gripal și mai ales la persoanele care sunt cu riscuri, care au și alte comorbidități. Purtarea măștii de protecție ajută foarte mult, precum și spălarea pe mâini cât mai des după expunerea la virusul gripal.

Ce alte recomandări mai aveți pentru ca oamenii să nu se îmbolnăvească de gripă?

Dr. Bogdan Micu: „În primul rând, recomand purtarea măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor. Persoanele care au multiple comorbidități să evite să meargă în locuri aglomerate.  Aceeași recomandare este valabilă și în cazul copiilor.”

Alexandru Rafila anunţă azi dacă avem sau nu epidemie de gripă în România

România se află în pragul unei epidemii de gripă. În ultimele două săptămâni au fost înregistrate peste 2500 de cazuri, iar acesta este doar numărul celor care s-au prezentat la o unitate medicală. Spitalele sunt pline, la fel şi cabinetele medicilor de familie, iar farmaciile nu prea mai au medicamente antivirale şi simptomatice. Ministrul Sănătăţii urmează să declare astăzi dacă putem vorbi de o epidemie de gripă. 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila anunţă azi dacă avem sau nu epidemie de gripă în tara noastră, în urma unei analize a datelor din ultima perioadă.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *