Autoritatea Bazinală Buzău-Ialomița (ABA) a anunțat că va lua măsuri pentru limitarea alimentării cu apă a actorilor economici, agriculturii, industriei și populației pe fondul reducerii volumelor de apă din cauza secetei.

Pentru experți, 2022 a fost anul de bază în care debitele de apă au scăzut cu până la 10%. 2023 nu a fost negativ, iar fluxurile au rămas în limite normale pe fondul lunilor secetoase iulie, august și septembrie, dar ABA monitorizează constant situația. Orașele din România s-ar putea confrunta cu restricții de apă din cauza valurilor de căldură. Probleme legate de secetă.

„În intervalul 2011-2022, la staţiile hidrometrice din bazinul hidrografic Buzău au fost înregistrate debite medii cu 5-10% mai mici comparativ cu cele medii multianuale. Aceasta situaţie se datorează în principal secetei din intevalul 2019-2022, anul 2022 fiind unul din cei mai secetoşi ani din istorie pentru zona de câmpie. În prima jumătate a anului 2023, ca urmare a precipitaţiilor normale înregistrate, debitele au fost în general în limitele medii multianuale. La nivelul ABA Buzău-Ialomiţa este elaborat ‘Planul de restricţii şi folosire a apei în perioadele deficitare în spaţiul hidrografic Buzău-Ialomiţa – bazinul hidrografic Ialomiţa, bazinul hidrografic Buzău, bazinul hidrografic Călmăţui’, plan în care sunt incluse cursurile de apă Buzău şi Călmăţui.

Prin urmărirea debitelor caracteristice fiecărui sector de râu delimitat la nivelul cursurilor de apă, până la data prezentei nu a fost necesară aplicarea acestui plan, astfel încât să se înregistreze situaţii de restricţionare în alimentarea cu apă a folosinţelor”, au transmis, pentru AGERPRES, reprezentanţii ABA Buzău-Ialomiţa, citat de ziare.com.

Dacă situaţia o va impune, atunci ABA Buzău-Ialomiţa va putea pune în aplicare planul de restricţii actualizat la nivelul anului 2023 care prevede, printre altele, ca la atingerea pragurilor de atenţie să poată fi impuse treptat măsuri de reducere a debitelor de apă utilizate pentru irigaţii în agricultură. Următorul pas, potrivit specialiştilor Apelor Române, prevede raţionalizarea apei furnizate societăţilor aflate în contract cu Administraţia Bazinală din domeniul industriei, în cazuri limită măsuri similare urmând să fie impuse companiilor care furnizează apă potabilă pentru populaţie.

„În cazul situaţiilor deficitare din punct de vedere cantitativ şi calitativ, se vor lua măsuri de raţionalizare. Ca măsuri ce trebuie avute în vedere de utilizatorii de apă în situaţiile premergătoare introducerii restricţiilor de apă se pot aminti eliminarea risipei şi limitarea pierderilor de apă şi asigurarea calităţii corespunzătoare a apelor evacuate, punerea în funcţiune a instalaţiilor de alimentare de rezervă din apa subterană sau din alte surse de apă, accentuarea reutilizării sau folosirea tuturor posibilităţilor de compensare internă a cerinţelor de apă. Situaţia de restricţie se instituie atunci când resurse naturale de apă nu pot satisface cerinţele minime de apă pentru funcţionarea folosinţelor la întreaga capacitate de producţie. La instituirea restricţiilor, beneficiarii vor fi anunţaţi să ia măsuri în vederea reducerii debitelor, beneficiarii de folosinţe colaborează cu sistemele de gospodărire a apelor şi pun în practică planul de restricţii”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ABA Buzău, Irina Mircea.

Totodată, ca alternativă pentru compensarea debitului de apă, ABA se poate folosi de lacurile de acumulare.

cnpaulescu.ro

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *