Acest vernisaj ne-a întors în timp, mai exact în perioada comunismului, când, cumva femeile începuseră „să dea moda”, cea impusă de partidul aflat pe atunci la putere în România.
Nostaligicele sigur și-au adus aminte de acea perioadă, în timp ce nepoatele s-au bucurat de reveredea telefonului fix, bibelourilor, rochiilor bunicii și de ce nu a revistelor, machiajelor și tuturor obiectelor de înfrumusețare din perioada comunistă. Cam tot pe atunci, tovărășele, începuseră să apară în reclame TV și promovau primele creme „minune”.
Femeia pe atunci era obligată să poarte părul în coc sau permanent, ultima variantă fiind aleasă de majoritatea doamnelor, pentru că nu necesita zilnic aranjarea coafurii, însă această practică ducea în timp la deteriorarea podoabei capilare.
Dacă la începutul acestei epoci doamnele purtau la gât batice pe post de eșarfe cu timpul, acest lucru a început să dispară din peisaj, însă nu de tot. Și în zilele noastre vedem adesea femei ce au gâtul acoperit de un batic, pe semne că acel trend și-a lăsat o amprentă greu de uitat asupra tinerelor perioadei.
Și pentru că tot vorbim de comunism, ei bine, aflați că, în acel timp a existat cea mai simplă rochie de mireasă care s-a întâlnit vreodată: multată pe corp, simplă, fără mâneci asemănătoare cu un maiou și albă, aceasta trebuia să fie ținuta viitoarei mirese.
Trecând prin expoziție m-au năpădit mii de amintiri. Nu am prins acea perioadă, fiind un copil născut cu mult după revoluție, dar m-a cuprins dorul de bunici. Telefonul la care făcea farse, dulapul în care umblau după bomboanele bunicului, pozele, amintiri de mare valoare ale bunicii, pe care le luam și fugeam prin curte…fularul și căciula bunicului obiecte vestimentare ce-mi erau de folos atunci când mă transformam în personajele boieme din poveștile lui tataie…și acum păstrez de la el un fular și o căciulă… îmi sunt atât de drage!
Ce a lipsit din această expoziție? Acel pește pe care toți îl aveam pe televizor…chiar și eu l-am prins, dar pentru că vernisajul s-a referit doar la moda femeilor din perioada comunsită e de înțeles absența acestui obiect ce odată a fost nelipsit din casele noastre.
Și pentru că este luna femeii, de la expoziție nu a lipsit mărțișoarele.
Expozițiile cu temă comunistă au fost cele ce au înregistrat un număr mare de vizitatori. Atât cei nostalgici, cât și tinerii au fost curioși să revadă/vadă obiectele, obiceiurile din comunism. Nu suntem la primul vernisaj de acest gen și nici la ultimul. De curând colega noastră, și-a luat doctoratul, ce a avut ca temă perioada comunistă. Așa că acesta este doar începutul.
A mărturisit Costache Daniel
Pentru cei ce n-au putut să ajungă azi, vom lăsa mai jos o galerie foto. Sperăm să vă trezească amintiri plăcute sau măcar să vă facă să vă lămurească întrebarea, asta pentru cei mai tineri: Cum era în acea perioadă?