„Moara lui Zangopol” se află pe locul doi în „clasamentul” obiectivelor ce și-au lăsat amprenta asupra vieții locuitorilor cartierului „Mihai Viteazu”.

Moara Zangopol 1939

Construcția morii începe în anul 1913, dar abia în 1919 Petre V. Zangopol și asociații acestuia achiziționează terenul un teren de lângă gara Buzău.

Societatea în Nume Colectiv „Moara Zangopol” s-a constituit la data de 26 iunie 1921.

După puțin timp, mai exact în 19 mai 1922 a început să se lucreze la ridicarea alor clădiri, acestea au fost finalizate la data de 14 octombrie 1923.

La data menționată mai sus, moara era dotată cu un motor de 120 de cai putere, era înzestrată cu valțuri moderne și motor Diesel „Guldmer”. Toate aceste îmbunătățiri au ajutat unitatea comercială să funcționeze cu o capacitate de a umple 10 vagoane pe zi. Modernizarea i-a adus numele de „ Moara automată P. V. Zangopol”.

Acțiune „Moara Zangopol”

O bună parte din locuitorii cartierului „Mihai Viteazu” erau angajați aici.

Dar modernizarea continuă a micului petic de oraș, a adus cu ea și noi oportunități. La data de 1 septembrie 1928, unii dintre muncitori aveau să părăsească „Moara lui Zangopol” pentru a se angaja la Fabrica „Metalurgica și Turnătorie S.A”, înființată de Iulius Horer. Aici s-au produs: mașini de călcat, portițe de sobă, grătare, greutăți de cântar și lista cred că s-a pierdut prin negura timpului.

Oare apariția de noi fabrici i-a forțat pe cei din conducerea morii să decidă închiderea acesteia?

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Panait Elena

Zâmbeste! Viața e frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *