Prima ediție a concursului de jurnalism „Simona Catrina” a ajuns la final. Organizatorii au decis ca premiul primei ediții a concursului să fie acordat familiei regretatului jurnalist Mihai Baltag, cel mai longeviv jurnalist sportiv local din perioada post-decembristă.

Jurnalistul a încetat din viață luna trecută, la vârsta de 45 de ani. Premiul a fost acordat în semn de omagiu și recunoștință pentru întreaga activitate a lui Mihai Baltag și dedicarea sa a sportivilor, indiferent de vârstă sau de ramura sportivă pe care o practica.

Premiul constă în suma de 1.000 de euro și este acoperită integral de către fostul jurnalist Felix Rache.

Dragi colegi,

Mihai Baltag

Am decis ca premiul pentru prima ediție a concursului de jurnalism „Simona Catrina”, lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, să fie acordat familiei ziaristului buzoian Mihai Baltag, cel mai longeviv jurnalist sportiv local din perioada post-decembristă, în semn de omagiu și recunoștință pentru întreaga activitate a celui care a încetat din viață în data de 11 noiembrie 2022, la vârsta de 45 de ani”, a transmis Felix Rache, fost jurnalist, în prezent vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău.

Felix Rache a lansat concursul cu ocazia Zilei Internaționale a Libertății Presei

,,Dragi ziariști și foști colegi, 

Ziua internațională a libertății presei îmi dă din nou ocazia să vă mulțumesc pentru contribuția constantă pe care o aveți la bunul mers al societății și să vă transmit cele mai bune gânduri. Deși uneori politicienii par să uite importanța muncii voastre, evenimente tragice precum războiul de astăzi din Ucraina ne reamintesc tuturor unde pot duce suprimarea libertății de expresie și transformarea presei într-un simplu instrument de propagandă al puterii.

Pentru că județul Buzău a avut mereu jurnaliști talentați și îmi doresc ca această tradiție să continue mult timp de-acum încolo, aș vrea să vă anunț astăzi instituirea „Premiului Simona Catrina” pentru reportaj. Premiul este un omagiu adus talentatei jurnaliste buzoiene Simona Catrina, fosta noastră colegă plecată mult prea devreme dintre noi, și va recompensa anual cel mai bun reportaj apărut în presa buzoiană. Jurizarea va fi făcută de ziariști de la toate instituțiile media din județul Buzău, valoarea premiului, acoperită integral de mine, fiind de 1000 de euro. 

Simona Catrina a fost un condei aparte în presa românească. Născută la Buzău, a terminat liceul „Mihai Eminescu” din orașul nostru și apoi Facultatea de Litere la București. Jurnalistă și scriitoare cu mult umor și ironie fină, Simona a scris pentru „Național”, „Libertatea”, revista „Tango” și multe alte publicații. Instituirea unui premiu pentru jurnalism în amintirea sa sper să îi inspire pe tinerii jurnaliști din Buzău să fie mai buni, profesioniști și dedicați acestei frumoase meserii”, a spus Felix Rachevicepreședinte Consiliul Județean Buzău

Cine este Felix Rache?

Felix Rache este un maestru al jocurilor de cuvinte. Până să devină consilier de stat în cabinetul Tudose, Felix Rache a realizat emisiunea „Deziluzia Optică”, la Antena 3.

După ce a candidat la parlamentare și scorurile partidului pe care îl reprezenta au fost dezastruoase la nivel național, a candidat și la locale, iar astfel câștigat postul de vicepreședinte CJ Buzău, în urma alianței PSD-PRO Buzău.

Printre altele, Felix Rache deține postul de televiziune ETNO TV și TARAF TV.

Mihai Baltag s-a stins la vârsta de 45 de ani după o boală cruntă

Buzăul este mai sărac, vocea de la radio sau penița din ziarul Opinia și-a pierdut viața după lupta cu o boală care l-a măcinat încetul cu încetul.

Colegii de breaslă au ținut să-i scrie un mesaj de rămas bun.

,,Cea mai tristă zi de 11 noiembrie. Ziua în care l-am pierdut pe “Mişu” Baltag!

Ne ştiam de pe vremea în care dădeam ghetele de fotbal cu margarină şi, din ăia 10 lei pe care îi aveam la şcoală, 2-3 se duceau pe ziare, fie că era Arena Buzoiană sau Gazeta Sporturilor. Scria la fel despre un meci de “republicani”, cum scria despre meciurile din Liga I ale Gloriei. Unul dintre puţinii jurnalişti de profil care încă folosea întreaga anatomie a unui material sportiv: prezenţă la faţa locului, declaraţii, desfăşurare minut cu minut, casetă tehnică, cronica fix ca la mama ei, aşa cum azi o găseşti tot mai rar. Minuţiozitatea asta îl însoţea şi-n viaţa de zi cu zi. Un tip calm, chiar şi când punea întrebări incomode. Un om echilibrat, rar râdea de complezenţă şi suferinţele tot la fel de rar ieşeau la suprafaţă, o peniţă dreaptă, cum aproape nu mai găseşti deloc… Am împărţit aceeaşi brânză, fără ghilimele, mâncată de pe portbagajul maşinii, în deplasările la care poate nici nevestele fotbaliştilor nu ar fi venit, cum împărţeam şi bidonul de apă la meciurile de handbal, în sala în care ventilaţia e o amintire a vremurilor de glorie demult apuse. Am râs când mai trimitea unu` mingea în plop, am tremurat la aceleaşi meciuri împreună, când ne bucuram la un pahar de ceai din oala lu` Bobocel, ne-au durut înfrângerile echipelor noastre şi ne-au frustrat impostura şi maniera în care a fost tratat domeniul care trebuia să ne aducă pâine pe masă. Nu ştiu cât de uşor îi deveneai prieten lu` Mihai, dar eu nu am aceeaşi toleranţă precum el. Poate e de vină vârsta, în fine… Când disecam problemele sportului, discuţiile întotdeauna deveneau provocatoare, iar când îi smulgeam un zâmbet, fie că era urmare a unei ghiduşii sau a unei replici trăznite, să mor de nu mă bucuram, pentru că într-o lume tot mai fadă, mai materialistă, mai falsă şi ipocrită, Mişu a rămas autentic în simţuri, gândire şi mai ales în scris.

Te pup, nea Mişu!”

a scris pe facebook jurnalistul sportiv – Andrei Pițigoi.

Mihai va rămâne în inimile noastre, ale tuturor!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *