Autorităţile din numeroase ţări occidentale, au pus foarte multe restricții privind motoarele diesel, iar altele le-au interzis. În viitorul apropiat România va fi obligată să ia anumite măsuri.
„Aceste particule sunt de fapt niste molecule de carbon cu un înveliş de hidrocarburi aromatice şi oxizi metalici. Şi acestea s-a demonstrat faptul că au potenţial cancerigen. Nu cred că va exista o interzicere totală şi bruscă a acestor vehicule „, afirmă Cristian Bucur, director tehnic RAR, potrivit digi24.ro.
În România sunt aproape trei milioane de mașini cu motor diesel. Motoarele pe motorină sunt preferate de cei care circulă foarte mult, deoarece consumul de carburant este mai scăzut, dar aceste propulsoare clasice poluează îngrozitor.
Din primele informații, Germania va fi una din primele ţări care interzic circulaţia cu acest tip de motoare.
Roma a decis interzicerea lor începând cu 2024, la Londra, maşinile diesel mai vechi de 11 ani vor plăti o taxă suplimentară, Parisul vrea şi el să interzică mașinile diesel înmatriculate înainte de 2005, iar alte capitale europene vor să urmeze aceste exemple începând cu anul 2025.
CE ar putea sesiza CEJ şi în cazul României, din cauza poluării excesive.
Până acum, la noi nu se discută decât în București la modul mai serios, iar Gabriela Firea vrea implementarea taxei vinietă OXIGEN, pentru reducerea poluării.