Așteptând să înflorească cireșii de care îmi este foarte dor, mi-am spus că muzica îmi va compensa această lipsă.

Mulțumiri îi aduc lui Ayako-san pentru că mi-a recomandat acordurile de vioară. Așa am avut plăcerea de a o cunoaște pe doamna Smărăndescu și de a purta un dialog cu dânsa pe note de portativ.

Green: Ne puteți face o scurtă biografie despre dumneavoastră?

Masami Smărăndescu: Sigur că da! Mă numesc Masami Smărăndescu (Obata fiind numele dinainte de căsătorie). M-am născut în Japonia, în orașul Nara, lângă Osaka. De profesie sunt violonistă. Studiez vioara de la 4 ani. Eu și soțul meu ( Săndel Smărăndescu, contrabassist la Orchestra Radio Națională București) ne-am cunoscut la Orchestra Osaka Symphony Japan, unde am lucrat aproape 7 ani. Ne-am plăcut și ne-am căsătorit. Soțul meu a trebuit să schimbe serviciul și a venit în România, la București. La ceva timp l-am urmat și eu împreună cu fata noastră.

Green: În România faceți parte din orechestră sau predați lecții de vioară pentru cei care vor să învețe să cânte la acest instrument?

Masami Smărăndescu: Soțul face parte din Orchestra Radio Națională București. Eu, acum nu cânt într-o orchestră, pentru că nu am cetățenie română și nu am dreptul să particip la concurs pe un post pentru o perioadă nedeterminată, în schimb am avut câteva colaborări foarte frumoase cu: George Enescu Philharmony și Orchestra Radio Camera. Cât despre lecțiile de vioară, am predat câtorva copii. Mi-a fost mai greu din cauza limbii române pe care încerc să o învăț.

Green: Sunt mai multe tipuri de viori?

Masami Smărăndescu: Există mai multe tipuri de viori în funcție de muzica pe care o cântă violonistul. Modelele de vioară s-au modificat în timp ( vioara baroc, vioara modernă), iar cele moderne au o dimensiune standard (1/4, 2/4, 3/4 sau vioară integrală) și dimensiunile ficărei viori depind de școală, de construcție și de cei care le construiesc, lutierii.

Green: Pentru cei care vor să viziteze Japonia ce atracții turistice le-ați recomanda?

Masami Smărăndescu: Orașul meu preferat este Kyoto. Acesta are multe temple religioase, cu grădini foarte frumoase. Le-aș recomanda aceste temple, parcul cu căprioare din Nara, statuia lui Buddha în templul Toudaiji și parcul memorial din Hiroshima.

Green: În această perioadă de pandemie zona artisitică și cea culturală au fost grav afectate aș putea spune. Ați reușit să aveți spectacole online sau în aer liber?

Masami Smărăndescu: Și eu cred la fel. Am cântat împreună cu familia mea acasă, în grădină și am făcut câteva videoclipuri împreună cu câțiva colegi din Japonia și America.

Green: Ați renunța la vioară în favoarea altui instrument?

Masami Smărăndescu: Nu!

Green: Unde ați întâlnit cel mai cald și primitor public?

Masami Smărăndescu: La Sala Radio din București.

Masami-san vă mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat și pentru acest interviu minunat! Acum mă simt parcă mai împăcat cu mine și pot spune că soarele a răsărit și pe starda mea. Primăvara e frumoasă! Ieșiți în aer liber și susțineți cultura și artiștii. Doar așa ne putem reveni ca nație!

De asemenea, promit să ajung la București pentru a înmâna cărțile pe care le-am semnat pentru dumneavoastră!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Panait Elena

Zâmbeste! Viața e frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *