Marcel Ciolacu, președintele PSD este în culmea fericirii. Proiectul său de a construi un penitenciar în județul său natal prinde contur pe zi ce trece.

Recent, Administrația Națională a Penitenciarelor a scos la licitație în SICAP un contract de 175 de milioane lei pentru lucrări de construcție a unui penitenciar nou numit P48, cu o capacitate de 900 de locuri, în comuna Unguriu, din județul Buzău.

Penitenciarului Focșani va avea în subordine noul penitenciar de la Unguriu și se va ocupa de aspectele administrative și de execuție a proiectului.

Lucrările vor dura patru ani, cu o durată suplimentară de garanție de cel puțin cinci ani. Ofertele se deschid în 13 ianuarie 2023, departajarea lor se face în funcție de preț, experiența echipei de proiect și garanția asumată suplimentar față de cei cinci ani obligatorii din contract.

Marcel Ciolacu, piesa de rezistență a penitenciarului de la Buzău

După o vizită de lucru din vara anului 2017, vicepremierul de la acea vreme, Marcel Ciolacu, anunța că după o vizită de lucru din localitatea Unguriu, că urmează să se construiască un nou penitenciar pe structura a două unități militare ale căror clădiri sunt în stare bună, pe un teren de 15 hectare.

,,Împreună cu domnul Ministru al Justiției, președintele Consiliului Județean și domnul primar Tirizică de la Unguriu, am avut o vizită la fosta unitate militară din comuna Unguriu. Au fost și reprezentanții Ministerului Apărării Naționale și domnul ministru a fost de acord cu locația, în vederea unui viitor penitanciar pe raza județului Buzău. Începutul este prin transferul terenului de la Ministerul Apărării Naționale, la Ministerul Justiției. Apoi o să vedem sursele de finanțare: fonduri europene ori din Planul Junker ori investiție prin Banca Mondială”, a declarat vicepremierul Marcel Ciolacu, la aceea vreme.

Inițiativa a început în anul 2017 prin transferul de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Justiției pentru Administrația Națională a Penitenciarelor a unor imobile. După un an, s-a făcut trecerea acestor imobile către Penitenciarul Focșani și s-a luat decizia achiziției unui studiu de fezabilitate destinat construirii unui penitenciar în comuna Unguriu.

În decembrie 2017 era aprobat Memorandumul: “Decizie privind oportunitatea finanțării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar roman printr-un proiect finanțat din fonduri externe rambursabile”.

Penitenciarul de la Unguriu, unul dintre cele mai moderne din țară

Potrivit celor spuse de Marcel Ciolacu, penitenciarul de la Unguriu va fi cel mai modern din țară.

Construcția penitenciarului din Buzău a fost aprobată anul trecut, printr-o HG. La acel moment, în proiect mai sunt prevăzute cluburi pentru activități de reintegrare socială, săli de clasă, bibliotecă, sala de calculatoare, spații pentru activități de tip hobby, club multifuncțional care să poată fi utilizat pentru activități de reintegrare socială, o sală de spectacole cu capacitate de 100 locuri, un spațiu pentru activități, un studio radio-tv, un spațiu pentru activități sportive, dar și un întreg pavilion cu destinația de capelă, conform economedia.ro.

Autoritățile apreciază ca prin construirea acestui penitenciar ar urma sa fie create circa 1.500 de noi locuri de munca.

Totul vine în contextul în care ani la rându-i România a fost condamnată la CEDO pentru condițiile necorespunzătoare din penitenciare. În cele mai multe cazuri, pedepsele deținuților au fost substanțial reduse din cauza condițiilor proaste a penitenciarilor. Deoarece nu erau respectate standardele europene în domeniu, s-au eliberat mai mulți deținuți, unii periculoși, prin Legea recursului compensatoriu.

cnpaulescu.ro

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

2 thoughts on “Marcel Ciolacu își construiește penitenciar la Buzău”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *