Mănăstirea Ciolanu este singura dintre așezările monahale aflate în județul Buzău atestată documentar înca din secolul al XVI-lea. După tradiție, ar fi fost ctitorită de Doamna Neaga în jurul anului 1590, deși alte izvoare indică drept ctitori, la anul 1568, pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu și Dragomir Sorescu din Vernești.

Mănăstirea are două biserici, situate la o distanță mică una de alta, iar aici există un muzeu unde pot fi admirate icoane, unele pictate de Gheorghe Tattarescu prin anul 1886.

Cladirea bisericii din vale datează din 1828, fiind clădită de episcopul Chesarie al Buzăului. Biserica din deal este mai veche si mult mai interesantă. Intrarea sobra, impozantă, casuțele care formează incinta mănăstirii, biserica mare, cimitirul în miniatură și linistea formeaza un tot unitar.

Numele acesta de “Ciolanu” vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihaștri care au fost descoperite în aceasta poiană. Se pare că aici și-au gasit refugiul câțiva călugări scăpați din Bizanțul care fusese ocupat de turci, în secolul al XV-lea.

Biserica veche, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a fost ridicată de Doamna Neaga, soția lui Mihnea Turcitul, în anul 1589. Era în timpul unei invazii, și Doamna Neaga, împreuna cu cei 5 copii ai săi, s-a refugiat în vatra de sihastrie ce functiona aici. Unul dintre copii a murit și, după toate probabilitățile, ale lui sunt oscioarele ce-au fost găsite, după multa vreme, îngropate în dreapta bisericii.

Din Grecia, în jurul anului 1830, au fost aduse la Ciolanu moaștele mai multor sfinți, care se află într-o raclă, în biserica mare. Astfel, mănastirea se bucură de ocrotirea Sfinților Gheorghe, Mercurie, Pantelimon, Haralambie, Trifon, Eftimie, Ignatie, Acachie, Neofit si Parascheva.

Foarte aproape de mănăstire, pe terenurile acesteia, se află Tabăra de Sculptură de la Măgura, un muzeu în aer liber unic în EUROPA

Cum se ajunge la mănăstire

Mănăstirea Ciolanu este situată la o distanță de aproximativ 30 km față de municipiul Buzău. Puteți folosi DN 10 (Brașov – Buzău), dinspre satele Ciuta sau Măgura (în funcție de sensul din care veniți), iar din localitatea Măgura, urmați drumul DJ 203G până la Mănăstirea Ciolanu. O altă variantă de traseu este din DN 1B (Ploiești – Buzău), în direcția Merei – Sărata Monteoru – Leiculești – Haleș – Mănăstirea Ciolanu.

Sursa – CrestinOrtodox, Wikipedia.

RAPID SUPER SERVICE
One thought on “Mănăstirea Ciolanu: singura așezare monahală din Buzău, atestată documentar încă din secolul al XVI-lea”
  1. Mănăstirea Ciolanu NU este ,,singura așezare monahală ctitorită încă din secolul al XVI lea” de pe Valea Buzăului!
    Mănăstirea Cârnu situată în comuna Pănătău este prima ctitorie monahală care datează de la începutul secolului al XVI lea, ctitorie a doamnei Chiajna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *