Fenomenul tăierii ilegale a pădurilor și transportului ilegal de lemn este o problemă persistentă în România, cu impacturi grave asupra mediului și economiei. Astăzi două persoane au scăpat ca prin minune după ce un buștean căzut de pe un camion încărcat ilegal cu mai mulți bușteni.

Incidentul a avut loc în localitatea Teliu de pe DN10 și vine în contextul în care, cu doar câteva zile înainte, Activistul Buzoian a semnalat un alt transport ilegal pe aceeași rută, atrăgând atenția asupra riscurilor pentru siguranța participanților la trafic. Internauții au făcut haz de necaz și au semnalat că autoturismul pe care bușteanul a picat este înmatriculta în Austria.

Transportul ilegal de lemn și rețelele mafiote

Județele Buzău și Covasna sunt cunoscute pentru activitatea intensă a tăierilor ilegale de păduri și transportul de lemn fără autorizații. Rețelele mafiote implicate în această afacere ilegală exploatează resursele naturale pentru profituri personale, lăsând în urmă devastări ecologice semnificative. Aceste grupuri nu numai că afectează mediul înconjurător, dar și sfidează autoritățile și legea, ducând adesea la escaladarea conflictelor și riscuri pentru siguranța publică.

După cum Activistul Buzoian semnala, pe platforma destinată autorizării transporturilor de lemn, pe Inspectorul Pădurii(SUMAL 2.0) sunt urcate fotografii cu jumătate din camion, nefiind vizibil tot camionul încărcat la supraplin cu bușteni.

Cu câteva zile înainte de acest incident, un activist din Buzău a semnalat un alt transport ilegal de lemn pe ruta Teliu – Siriu – Poșta Câlnău. Camionul vizat fiind cunoscut pentru supraîncărcare și pentru faptul că circula fără ca buștenii să fie asigurați cu centuri speciale. Semnalarea activistului subliniază vulnerabilitatea rutelor de transport în fața rețelelor mafiote, care operează cu dispreț față de legile și regulamentele în vigoare.

Incidentul de pe DN10 și semnalările anterioare ale transporturilor ilegale de lemn în zona Buzău și Covasna evidențiază nevoia imperioasă de acțiune coordonată pentru a combate mafia lemnului și a proteja mediul înconjurător. Autoritățile trebuie să intensifice eforturile de supraveghere și aplicare a legii pentru a întrerupe lanțurile ilegale de aprovizionare cu lemn.

Foto: Cosmin Șontică

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *