Pe meleagurile pitorești ale Ținutului Buzăului, un fenomen fascinant atrage atenția cercetătorilor și curioșilor deopotrivă. În cadrul unui proiect de documentare video, realizat inițial în colaborare cu DigiWorld și continuat de Asociația Ținutul Buzăului, comunitățile din această zonă declarată Geoparc Internațional UNESCO în 2022 dezvăluie un secret uluitor – o longevitate excepțională.

Potrivit datelor Primăriei comunei Mânzălești, din Valea Slănicului, aproximativ 2% din populație, adică 40 de persoane din cei 2000 de locuitori, au vârste de peste 90 de ani. Această cifră remarcabilă este de patru ori mai mare decât media națională din România, conform ultimului recensământ, cu doar 0,5% din populație trecută de 90 de ani.

Ținutul Buzăului pare să fie una dintre cele rare „zone albastre”, regiuni în care longevitatea este semnificativ mai mare decât în alte părți ale lumii. Comunitățile din Mânzălești și Valea Slănicului devin astfel subiectul unor documentare menite să dezvăluie secretele acestui fenomen și să păstreze înregistrările vieții atipice a bătrânilor locului.

Asociația Ținutul Buzăului și-a propus să salveze aceste povești de viață, pentru ca înțelepciunea și tradițiile bătrânilor să nu se piardă odată cu ei. Într-un parteneriat menit să evidențieze frumusețea și unicitatea regiunii, episoadele documentare, realizate sub egida Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, explorează motivele din spatele acestei longevități surprinzătoare.

Managerul Geoparcului, Răzvan-Gabriel Popa, subliniază importanța descoperirii: „Am descoperit în regiune adevărate comori, care depășesc zona atracțiilor turistice sau gastronomice și intră în sfera bunăstării și calității vieții la care aspirăm cu toții.”

Și, într-adevăr, comunitatea din Ținutul Buzăului păstrează un stil de viață sănătos, ancorat în tradiții vechi și respect pentru mediul înconjurător. Consumul de alimente cultivate local, munca fizică, postul, moderația în alimentație și băutură, toate acestea contribuie la un mod de viață care se pare că conferă locuitorilor o vitalitate și o longevitate excepționale.

Cu toate acestea, cu peisajul schimbător al emigrării tinerilor către oraș și adoptarea unui stil de viață modern și adesea toxic, această viață simplă și naturală pare să fie pe cale de dispariție în Ținutul Buzăului. Proiectul de documentare își propune să arate această realitate, evidențiind nevoia de conservare a acestui mod de viață și de sensibilizare a publicului cu privire la valorile tradiționale care rămân în umbra progresului tehnologic.

Asociația Ținutul Buzăului se angajează să exploreze mai departe aceste comori ascunse și să le aducă în atenția publicului larg, contribuind astfel la conservarea unui stil de viață autentic și la inspirarea altora să redescopere valorile unei vieți sănătoase și armonioase.

EMAG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *