Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a fost citat azi la DNA pentru a fi pus sub acuzare pentru trafic de influență în dosarul vizitei din SUA la inaugurarea președintelui Donald Trump din ianuarie 2017, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Dragnea a fost citat pentru ora 14.00, iar procurorii suspectează săvârșirea unei fapte de trafic de influență.

În dosar este vizat și Gheorghe Dimitrescu, consulul general al României la Bonn, ex-consilier al fostului deputat PSD, Florin Iordache.

Jurnalistul Dan Tăpălagă, pe atunci la Hotnews.ro, a dezvăluit, în noiembrie 2017, că Gheorghe Dimitrescu este cel care a plătit din partea PSD 100.000 de dolari unei firme de lobby pentru a-i aranja lui Liviu Dragnea, „cât mai curand posibil”, întâlniri la vârful administrației americane.

În schimb, Dragnea l-ar fi ajutat pe Dimitrescu să ajungă consul la Bonn.

G4Media.ro a scris încă din iunie 2019 că vizita lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu efectuată în Statele Unite în ianuarie 2017, când au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, a intrat în atenția anchetatorilor americani. În cursul anului 2019 s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane au cerut informații în România referitoare la Dragnea și Grindeanu.

Ulterior, DNA a deschis un dosar pentru presupus trafic de influență. În septembrie 2019, ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost audiat la DNA în acest dosar.

Informații referitoare la o posibilă anchetă referitoare la vizita în SUA au fost furnizate chiar de Liviu Dragnea, în decembrie 2018, însă fostul lider PSD vorbea atunci despre o investigație realizată de DNA, nu de anchetatorii americani.

  • “Apropo, Călin, știi că ne-a mai făcut un dosar? O veste tristă, așa, de ziua Vioricăi. La mine e legat de vizita în SUA de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheșelu (procurorul DNA Jean Uncheşelu – n.r.) să meargă în continuare, dar îi spun și unde ajunge – la un ambasador. Și să văd dacă îl țin genunchii, că, dacă nu, are o mare problemă”, a declarat Dragnea în ședința Consiliului Național al PSD din decembrie 2018.

Liderul PSD, Liviu Dragnea și fostul premier, Sorin Grindeanu, au participat la ceremonia de inaugurare în ianuarie 2017, la invitația lui Elliot Broidy, care la vremea respectivă era vice-președintele Comitetului prezidențial de inaugurare. Dragnea a făcut publice atunci câteva fotografii care îl arată dând mâna cu Trump, care era așezat la o masă din restaurantul hotelului său.

Cine e Elliot Broidy. A fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru victoria candidatului la preşedinţia SUA, Donald Trump, și omul care l-a invitat pe liderul PSD Liviu Dragnea la ceremonia de învestire a preşedintelui american.

După participarea lui Dragnea la ceremonia de inaugurare, Elliot Broidy a fost acuzat în presa americană că s-a folosit de influența sa pe lângă președintele Trump în încercarea de a obține un contract de peste 200 de milioane de dolari în România, pentru compania sa Circinus, companie specializată în afaceri în industria militară și de securitate, care a semnat la data de 1 februarie un acord cu Romarm.

Întrebat în luna martie 2018 despre legăturile sale cu Broidy și acordul cu Romarm semnat de Circinus în România, care a implicat doua ministere, fostul lider PSD a răspuns: „Eu n-am fost la cele doua ministere cu dl. Broidy, altcineva a fost. Am aflat din presă. Nu, n-are nici o legătură deplasarea mea în Statele Unite cu acele contracte. Eu zic că sunteți televiziuni serioase și investigați, o să ajungeți la adevăr.”

Broidy a fost preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital, însă a fost nevoit să îşi dea demisia în 2009, după ce a recunoscut că a dat mită 1 milion de dolari către oficiali ai statului New York şi către manageri ai fondurilor private de pensii.

Unul dintre investitorii Markstone Capital a fost miliardarul israelian, Benjamin Steinmetz, cunoscut în România drept unul dintre investitorii de la Roşia Montana, sponsor al campaniilor anti Soros, judecat în dosarul Ferma Băneasa.

Cine e Gheorghe Dimitrescu. Potrivit Hotnews.ro, Dimitrescu a fost consul la Strasbourg și consul general la New York. În 2016, numele său a apărut pe o listă publicată de site-ul stiripesurse.ro cu cei ajunși diplomați în MAE sau plecați la posturi în străinătate, fără concurs.

Stiripesurse.ro menționa următoarele: “Gheorghe Dimitrescu, consul la Strasbourg (afaceri economice și comerciale) cum scrie pe site, titulatură care nu există în MAE, fost consul general New York, fără concurs, cu trecut PSD și MAPN (fost doctor militar)”

Flux24 scria și că Dimitrescu a fost consul la New York în perioada guvernării Năstase și că, în 2003, a făcut oficiile în calitate de consul la căsătoria Elenei Udrea cu Dorin Cocos.

Cine e firma de lobby la care ar fi apelat DimitrescuRise Project sa scris că firma americană de lobby politic, Madison and Company LLC- la care a apelat Gheorghe Dimitrescu pentru Liviu Dragnea – a lucrat și pentru premierul Adrian Năstase.

Potrivit Rise, plățile din contractul pentru Liviu Dragnea au fost efectuate în patru tranșe: iulie 2017 – 45.000, septembrie – 15.000, 6 octombrie – 30.000 și 10 octombrie 2017 – 10.000 de dolari. În total, 100 de mii de dolari.

Sursă: g4media.ro

EMAG

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *