Parada din acesta an va fi transmisă pe pagina noastră de facebook Stiri Din Surse Buzau, începând cu ora 11:00.

La parada militară de la Buzău ocazionată de sărbătoarea națională vor participa aproximativ 400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale și din celelalte instituții din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. Cei prezenți vor avea ocazia să asiste la defilarea cu personal și tehnică militară a peste 70 de mijloace tehnice și circa 10 aeronave puse la dispoziție de Divizia 2 Infanterie Getica, Inspectoratul de Poliție Județean Buzău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău și Poliția Locală Buzău.


Ce sărbătorim pe 1 Decembrie – care este semnificația zilei În data de 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România.

Pe lângă Transilvania în sine, sunt alipite regatului român și Banatul, Crișana și Maramureș. Astfel, se creează un singur stat. În acel moment, Vasile Goldiș a citit proclamația, care decreta:

„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

Astfel, granița României era în Vest pe Tisa, incluzând o bucată importantă din Ungaria și Serbia de azi (Banatul sârbesc). După Revoluția din 1989, data de 1 Decembrie a fost proclamată Zi Națională a României. Anterior, în perioada comunistă, între 1948 și 1989, ziua națională era data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. În intervalul 1866-1947, ziua națională a fost sărbătorită în data de 10 mai, aceasta fiind Ziua Regalității

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *