Județul nostru se clasează pe locul 6 la șomaj, cu o rată de 5.55%, însă părinților le sunt solicitate anumite rechizite, după o listă stabilită ce depășește 300 de lei. Avem pretenții de București, însă părinții deabea își întrețin copiii în școli și grădinițe.
Începutul de an şcolar este un moment în care părinţii sunt nevoiţi să scoată din buzunare sute de lei sau chiar mai mult pentru fiecare copil. Chiar şi la grădiniţă există liste imense cu necesarul pentru un an şcolar.
În ce priveşte pregătirile elevilor şi părinţilor pentru noul an şcolar, acestea depind de localitatea despre care vorbim. Cerinţele în municipiul Buzău sunt mult mai mari decât în comunele situate departe de oraş şi aceasta se întâmplă chiar şi la grădiniţe.
Drept exemplu, am ales grădinița nr.3 din mun. Buzău. Un părinte ne-a furnizat o fotografie cu lista de rechizite.

,,Necesarul la grădiniță Nr. 3 Buzău, adică trebuiesc cumpărate de părinți. Bine că nu ne-a pus să cumpărăm și paturi. Toată lista cred că mă duce peste 300 de lei, sper să nu mă ducă mai mult”, ne-a transmis un părinte.
Pentru o familie cu două salarii ce depășesc 4500 de lei, suma nu este una mare, deoarece toate acestea costă aproximativ 300 sau 350 de lei, dar copiii au nevoie şi de hăinuţe şi încălţăminte noi, de pijamale şi de multe altele. Începutul de an şcolar îi costă pe părinţi aproape o mie de lei pentru fiecare dintre copii.
Însă pe lângă cazurile fericite cu familii ce depășesc venituri de peste 4500 de lei/lunar, există familii modeste cu un singur venit sau chiar mai rău, cu ajutoar social sau părinți de se întrețin, de azi pe mâine. Ei ce vor face, vor fi excluși din societate?
În cazul şcolarilor, sumele sunt şi mai mari, deoarece şi cerinţele aici sunt altele. În plus, copiii trebuie să meargă la şcoală cu anumite ghiozdane, cu anumite mărci de rechizite, de îmbrăcăminte şi multe altele, care au şi ele preţul lor, pentru ca micuţii să nu se simtă mai prejos decât alţi colegi.
Mafia manualelor școlare
,,Am fost la DanyCris, e nebunie ce e acolo, ca în fiecare an. Toți părinții aveau liste dinacestea, mi se pare o prostie să soliciți anumite rechizite, având în vedere că nu toți părinții au posibilitate. Stați să vedeți ce mafie este și cu manualele, au firme prietene și profesorii au procente din vânzări. Unii copii sunt excluși de la ore sau sunt lăsați corigenți pentru că părinții nu au avut posibilitate”, ne-a transmis un alt părinte.
Elevii nu mai beneficiază de gratuitate în mijlocele de transport public

Odată cu începerea anului școlar, elevii au fost obligați să achite contravaloarea biletelor sau a abonamentelor, însă nu se știe până când părinții vor suporta cheltuielile transportului.

Am citit titlul și mi-am dat seama că nu sunt sigur dacă merită să citesc și restul… M-am forțat, însă. N-am fost surprins să descopăr un pseudo-jurnalism infantil și slab documentat. Vorbind despre prețul de 300 de lei, nu cu grădinițele trebuie să vă certați, ci cu statul. O minte odihnită ar fi tentata să creadă că 300 de lei însumează o avere inestimabilă pentru educația copiilor, însă analizând gramatica autorului articolului descoperim că „deabea” 300 de lei e prea puțin. Investiți în educație încă de mici, să nu ajungeți vreun jurnalist auto-investit. De articole redactate de semidocți suntem sătui.
Bună ziua.SUNT total dezamagită de ceea ce s a publicat despre aceasta gradiniță.Se exagerează la maxim ceea ce a spus parintele X.Ca părinți am fost si suntem super multumiti de intreg personalul gradiniței GPP NR 3.Din acest motiv am preferat sa nu dam copilasul la scoala anul acesta el fiind foarte mulțumit si fericit de intreg personalul.Pana n pandemie nu am avut decat cateva produse pe listă …dar acum chiar nu intelege parintele X ca fiecare copil trebuie sa-și foloseasca obiectele lui personale😳😳😳😠😠😠Sa l tină acasă si sa faca activitati cu el!!!!!!🥴😷si sa scrie pe pereți daca i se pare ca da prea mult pe necesarele de care are nevoie copilul ptr activitati.STIMĂ SI RESPECT PTR ACEASTA GRADINIȚA GPP NR 3 STR BISTRITEI.
Felicitari draga parinte! Te rog frumos sa plastifiezi acea lista, ca in urmatorii 12 ani sa o pastrezi intacta. O poti lipi pe oglinda in baie, macar sa o vezi zilnic. Iti foloseste pana cand ajunge copilul la facultate si poate si mai departe. Doar ca se mai adauga caiete dictando/cu patratele/ foaie velina/de muzica/biologie etc, creioane hb ca-s mai moi, stilou, rezerve, nu de alta, dar nu se mai cioplesc temele in placi de piatra… Iar tu, scriitor de barfe, o sa ajungi mare cu asa „stiri”
Foarte urat ! Păcat că ați scris un articol fata să știți adevărul. Domnul care v a trimis lista sigur are o problema. Tot personalul grădiniței este foarte amabil și niciodată nu ni s a impus să cumpărăm ceva. Doamnele chiar își dau interesul și lucrează foarte mult și frumos cu copii. Fără rechizite ce ar putea face? I ar tine la grămadă că niște oițe , doar că să treacă timpul. Sincer …nici mii de scuze nu ar spala raul făcut.