LISTĂ DE RECHIZITE DE PESTE 300 DE LEI | SĂ ZBOARE MILIOANELE CU OCAZIA ÎNCEPRII NOULUI AN ȘCOLAR

Județul nostru se clasează pe locul 6 la șomaj, cu o rată de 5.55%, însă părinților le sunt solicitate anumite rechizite, după o listă stabilită ce depășește 300 de lei. Avem pretenții de București, însă părinții deabea își întrețin copiii în școli și grădinițe.

Începutul de an şcolar este un moment în care părinţii sunt nevoiţi să scoată din buzunare sute de lei sau chiar mai mult pentru fiecare copil. Chiar şi la grădiniţă există liste imense cu necesarul pentru un an şcolar.

În ce priveşte pregătirile elevilor şi părinţilor pentru noul an şcolar, acestea depind de localitatea despre care vorbim. Cerinţele în municipiul Buzău sunt mult mai mari decât în comunele situate departe de oraş şi aceasta se întâmplă chiar şi la grădiniţe.

Drept exemplu, am ales grădinița nr.3 din mun. Buzău. Un părinte ne-a furnizat o fotografie cu lista de rechizite.

,,Necesarul la grădiniță Nr. 3 Buzău, adică trebuiesc cumpărate de părinți. Bine că nu ne-a pus să cumpărăm și paturi. Toată lista cred că mă duce peste 300 de lei, sper să nu mă ducă mai mult”, ne-a transmis un părinte.

Pentru o familie cu două salarii ce depășesc 4500 de lei, suma nu este una mare, deoarece toate acestea costă aproximativ 300 sau 350 de lei, dar copiii au nevoie şi de hăinuţe şi încălţăminte noi, de pijamale şi de multe altele. Începutul de an şcolar îi costă pe părinţi aproape o mie de lei pentru fiecare dintre copii.

Însă pe lângă cazurile fericite cu familii ce depășesc venituri de peste 4500 de lei/lunar, există familii modeste cu un singur venit sau chiar mai rău, cu ajutoar social sau părinți de se întrețin, de azi pe mâine. Ei ce vor face, vor fi excluși din societate?

În cazul şcolarilor, sumele sunt şi mai mari, deoarece şi cerinţele aici sunt altele. În plus, copiii trebuie să meargă la şcoală cu anumite ghiozdane, cu anumite mărci de rechizite, de îmbrăcăminte şi multe altele, care au şi ele preţul lor, pentru ca micuţii să nu se simtă mai prejos decât alţi colegi. 

Mafia manualelor școlare

,,Am fost la DanyCris, e nebunie ce e acolo, ca în fiecare an. Toți părinții aveau liste dinacestea, mi se pare o prostie să soliciți anumite rechizite, având în vedere că nu toți părinții au posibilitate. Stați să vedeți ce mafie este și cu manualele, au firme prietene și profesorii au procente din vânzări. Unii copii sunt excluși de la ore sau sunt lăsați corigenți pentru că părinții nu au avut posibilitate”, ne-a transmis un alt părinte.

Elevii nu mai beneficiază de gratuitate în mijlocele de transport public

Odată cu începerea anului școlar, elevii au fost obligați să achite contravaloarea biletelor sau a abonamentelor, însă nu se știe până când părinții vor suporta cheltuielile transportului.

Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *