Lacul din parcul Crâng oferă un mediu propice de hrană și adăpost pentru rațele sălbatice. Ele sunt bune înătătoare, dar și zburătoare.

Deosebirea dintre mascul și femeie se face pornind de la mai multe lucruri. Primul dintre ele ar fi penajul, masculul are gâtul și capul verde închis cu reflexii albăstrui-metalice. Pe gât se poate observa și un guler de culoare albă. Spatele și abdomenul rățoiului sunt de culoare brună-cenușie, iar coada este de culoare neagră, cu câteva pene albe în lateral. Picioarele acestuia sunt de culoare galbenă.

Femela are un colorit mai apropiat de cel al mediul de viață, culoare brună-pestriță cu pete de culoare albă pe coadă și aripi. Ciocul femelei este galben-cenușiu. Un alt semn distinctiv, pe lângă culoarea penajului este prezența unor pene răsucite la coada mascului. Ele se hrănescu cu melci, viermi, insecte și diverse plante acvatice de suprafață. Când ajunge pe uscat, hrana este compusă din semințe, cereale și diferite plante.

Salcia scorburoasă din parcul Crâng este un loc ideal pentru cuibărit . Un lucru interesant la mascul este grija pe care o are față de femelă în timpul perioadei clocitului. Aceasta durează între 23-28 de zile, timp în care masculul stă în preajma cuibului, asigurându-se că femela nu este deranjată. Oulălele sunt acoperite cu puf cât timp femela este plecată. Numărul acestora este între 8 și 14. După 8 săptămâni de la eclozare ei sunt gata să zboare. Durata de viață a rațelor sălbatice diferă în funcție de mediul în care traiesc. În sălbăticie trăiesc 10 ani, iar în captivitate peste 10.

By Olteanu Mariana

Între identitate şi schimbare, prefer schimbarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *