scortoasa foraj apa potabila

Comuna Scorțoasa din județul Buzău se confruntă cu un scandal de proporții, în urma unui proiect de foraj pentru aducerea apei în localitate, catalogat de unii drept “jaful secolului.” Investigația Ziarului Puterea relevă aspecte alarmante cu privire la modul în care fondurile publice au fost administrate în cadrul acestui proiect controversat.

Anul trecut, Primăria Scorțoasa a încheiat un contract cu o firmă din Cernavodă pentru realizarea unui foraj în satul Golul Grabicina, aducând un utilaj numai bun pentru fier vechi, extrem de degradat și plin de rugină, considerat mai degrabă o piesă pentru muzeu. Cu toate acestea, firma respectivă ar fi efectuat lucrări și în localitatea Sascut în prealabil, conform informațiilor obținute în cadrul investigației Puterea.ro.

Forajul nici nu era făcut, dar primarul se mândrea cu realizarea sa

La momentul respectiv, primarul comunei Scorțoasa a anunțat public că intenționează să facă foraj pentru aducerea apei în localitate, însă comunitatea a respins inițiativa, susținând că solul este instabil și plin de mâl, nefavorabil pentru un astfel de proiect. Surprinzător, primarul a ales o firmă din Cernavodă printr-o achiziție directă, fără organizarea unei licitații.

Viceprimărița ar fi făcut recrutări pentru muncă la negru în cadrul firmei din Cernavodă: Municitorii au lucrat la negru și nu au fost plătiți

Investigația a dezvăluit că, deși firma a adus utilajul, societatea comercială nu a avut muncitori, iar viceprimărița localității a angajat muncitori din Scorțoasa, care au muncit la negru și nu au mai fost plătiți, conform unor surse.

Primăria s-a implicat activ în mai multe etape ale proiectului, în locul executantului

Primăria s-a implicat activ în diverse etape ale proiectului precum excavarea gropii de batal, transportul apei și amplasarea utilajului. Cu toate acestea, lucrările nu au fost finalizate conform standardelor, iar muncitorii locali au fost lăsați fără recompensă.

Pe de altă parte, firma ce a transportat utilajul de la com. Sascut(Bacău) până în localitatea Scorțoasa din jud. Buzău nu a mai fost plătită, conform unor surse.

Mai mult de atât, utilajul Primăriei Scorțoasa a fost deteriorat în urma acțiunii de împingere a utilajului în zona indicată pentru foraj.

Printre acuzațiile grave care se îndreaptă spre edilul comunei Scorțoasa – Vasile Săcuiu(PSD), se arată că a folosit beneficiarii ajutorului social pentru a face curățenie în casa în care locuia administratorul societății contractante pe durata desfășurării lucrărilor.

Primăria a plătit 30% din suma contractată, chiar dacă în realitatea recepția s-a făcut după ureche

Ulterior, primăria a virat 30% din suma contractată(42.689,08 LEI) , deși se pare că forajul a atins doar 8 metri și nu s-a interesat ulterior de finalizarea lucrărilor și de plata muncitorilor din localitate.

La data de 11.05.2023, comisia de recepție a încheiat un proces verbal pentru constatarea unei recepție parțială care a mai virat în contul firmei din Cernavodă suma de 57.123 lei fără TVA.

În continuare, edilul a acordat un alt contract, în valoare de 55.300 de lei + TVA, pentru foraj de prospectare, urmat de un alt contract pentru lărgire și tubare a forajului în valoare de 85.000 de lei.

Primăria a angajat o altă firmă, FAD SMART TECHNOLOGY SRL, printr-un contract de achiziție directă în valoare de 61.047 de lei, pentru ”Servicii de prospectarea geofizică prin tomografie geoelectircă de rezistivitate și foraj de prospectare în roci moi cu instalație mecanizată pentru apă”.

În total, Primăria Scorțoasa a cheltuit suma de 301.159 de lei, adică aproximativ 60.500 de euro.

S-au cheltuit sume considerabile pentru patru achiziții publice, însă apa este tulbure

După patru achiziții publice și sume semnificative cheltuite, apa obținută prin foraj se dovedește a fi tulbure și improprie pentru consum.

Primul utilaj a fost tăiat pe bucăți și dus la fier vechi

Într-un epilog surprinzător, utilajul adus de firma din Cernavodă a fost recent tăiat și dus la fier vechi de către angajații firmei MSD. Această dezvăluire aruncă o umbră asupra întregii afaceri și a modului în care proiectul de foraj a fost gestionat, cu consecințe directe asupra comunității din Scorțoasa.

Atât primarul, cât și doamna viceprimar au fost contactați pentru un punct de vedere în acest caz, însă niciunul nu a oferit niciun punct de vedere până la difuzarea articolului.

O investigație penală ulterioară este necesară pentru a elucida toate aspectele acestei povesti îndoielnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *