Pokerul este cel mai popular și captivant joc cu cărți la nivel global în momentul de față. Unii joacă poker pentru distracție și relaxare, alții îl consideră un joc perfect pentru antrenarea minții, în timp ce pentru alții a devenit o sursă de câștiguri. Acest joc de strategie a devenit între timp un sport al minții.
Privind în urmă, pokerul era perceput mai degrabă ca un joc de noroc practicat doar de aventurieri.
Care sunt originile pokerului?
Istoria jocului de poker nu este foarte clară întrucât nu sunt cunoscute cu exactitate originile sale. Unii spun că pokerul se trage din jocul francez “poque” jucat la începutul secolului al XVIII-lea în care jucătorii foloseau pariuri și bluff-uri. Alții spun că originile pokerului se trag din jocul german “pochen”, cu asemănări între jocul de astăzi și cel de atunci cu cacealma și pariuri.
Unii istorici cred ca pokerul are originea din jocul persan “As Nas” ce datează din secolul al XVII-lea. Acel joc implica un pachet cu 25 de cărți cu ajutorul cărora se formau diferite combinații de cărți, iar pentru a juca era nevoie de pariuri.
În secolul al XIX-lea, pokerul a prins contur în SUA, unde oamenii jucau pe bărci navigând pe fluviul Mississippi sau în saloane/baruri în timpul goanei după aur. Jocul a evoluat și a fost adăugat un alt tip de poker și, anume stud poker. Tot atunci a fost inclusă Culoarea (flush) în mâinile câștigătoare.
Pokerul a fost răspândit în timpul Războiului Civil American, datorită soldaților de ambele părți care jucau poker pentru trecerea mai ușoară a timpului. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea au apărut reguli standardizate, precum pachetul cu 52 de cărți. Modernizarea jocului și popularitatea a crescut o dată cu organizarea turneelor de poker din Las Vegas în anul 1970.
Apariția pokerului în mediul online a avut un impact puternic
Apariția în mediul online a pokerului la începutul anilor 2000 a dus la o creștere impresionantă a popularității jocului. Totodată, a crescut și comunitatea jucătorilor de poker datorită accesibilității pe platformele online.
În 2002 a fost lansată platforma 888poker, care face parte din compania 888 Holdings (o companie din industria iGaming din 1997). 888poker a devenit rapid una dintre cele mai importante platforme de poker online din lume și în prezent este licențiată ONJN, deci accesibilă în mod legal tuturor jucătorilor din România.
La scurt timp de la apariția pokerului în mediul online, datorită popularității crescânde a jocului, au fost organizate tot mai multe turnee cu premii în bani din ce în ce mai mari. Acestea au atras atenția celor mai buni jucători de poker. Următorul nivel în ascensiunea jocului de poker a fost televizarea. Acest fenomen a transformat jucătorii de poker în celebrități și a ajutat mult în atragerea a cât mai multor jucători simpatizanți ai jocului.
Nivelul de competiție creștea pe zi ce trece, așa că jucătorii au început să pună în practică tot felul de strategii menite să le aducă premii în bani, faimă și popularitate.
Cea mai populară variantă a pokerului este Texas Hold’em, o combinație de strategie, noroc și abilități în citirea adversarilor. Acest joc antrenant și captivant este popular atât în mediul online, cât și în cadrul turneelor de poker profesioniste.
Cele mai populare variante de poker ce pot fi jucate pe aproape toate platformele online sunt:
- Texas Hold’em (fiecare jucător primește două cărți, iar pe masă vor fi 5 cărți comune pentru formarea celei mai bune combinație)
- Omaha(similar cu Texas Hold’em, doar că jucători primesc 4 cărți și vor folosi doar două împreună cu 3 din cele 5 de pe masă)
- Seven Card Stud (o variantă tradițională de poker în care jucătorii primesc 7 cărți, dar doar 5 rămân pe masă)
- Five Card Draw (fiecare jucător are 5 cărți și șansa de a le schimba pentru îmbunătățirea mâinii).
Alte variante de poker mai puțin cunoscute sunt Razz (un fel de Stud Poker, dar câștigă cea mai slabă mână), Horse (un format atipic de poker rotativ ce include 5 variante diferite de poker), Badugi (variantă asiatică de poker, în care va câștiga mâna cu cele mai mici 4 cărți de culori diferite și fără a conține o pereche).
În 2010, pokerul a fost acceptat oficial de Asociația Sportivă a Jocurilor Minții în cadrul unui congres desfășurat în Dubai. Așa că, pokerul este considerat un sport al minții, la fel ca jocul de bingo și chiar șahul.
Regulile acestui captivant joc de cărți sunt simple astfel că ai nevoie de doar câteva minute să îl înțelegi, dar mulți ani pentru a putea prinde experiența pokerului live, în care va trebui să stăpânești limbajul corpului, emoțiile și să ai propriile strategii.