Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost surprins, vineri, fără mască, în timpul unei slujbe de înmormântare oficiate în biserica din comuna constănţeană Castelu, transmisă în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei, relatează Digi 24.

Alături de Teodosie, la slujbă s-a prezentat şi un sobor de preoţi, toţi fiind fără mască de protecţie, nerespectând regulile instituite de autorităţi pe timpul stării de alertă. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au declarat că, după încheierea slujbei, vor aplica amenzi, ceea ce probabil s-a și întâmplat.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, s-a remarcat încă de la începutul pandemiei de coronavirus prin sfidări repetate a regulilor stabilite de autorități:

  • Ierarhul folosea aceeaşi linguriţă la împărtăşanie, după instaurarea restricţiilor. Acest lucru, i-a determinat pe cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa să-i transmită o adresă oficială prin care să-i ceară folosirea linguriţelor de unică folosinţă.

„Reprezentanţii DSP ar fi trebuit să ştie că Arhiepiscopia Tomisului este parte integrantă a Patriarhiei Române, că ritualul religios oficiat în Arhiepiscopie se oficiază în întreaga Patriarhie Română, şi că Legea Cultelor permite BOR să îşi organizeze cultul potrivit propriilor norme canonice, factorul decizional fiind Sfântul Sinod”, a transmis atunci Arhiepiscopiei Tomisului.

  • În luna mai, când ierarhul împărtăşeşte mai mulţi credincioşi, printre care şi copii, pe scările Catedralei din Constanţa, folosind aceeaşi linguriţă. De data aceasta, Emil Moise, reprezentant al „Asociaţia pentru Libertatea de Conştiinţă” a făcut mai multe plângeri penale (Parchet şi DIICOT), în final acestea fiind clasate.

„S-au împărtăşit copiii şi vă spun: s-au împărtăşit în biserică, dar tot vom împărtăşi pentru că cel mai sfînt lucru este socotit lucru acum o osândă, ca lucrul cel mai rău. Luaţi aminte: în Sfântul Potir este Hristos, Dumnezeu nu se îmbolnăveşte niciodată şi nu îmbolnăveşte pe nimeni“, a afirmat ÎPS Teodosie la vremea respectivă.

Gestul lui Teodosie, de a împărtăşi credincioşii cu aceeaşi linguriţă, a venit pe fondul deciziei luate de Patriarhia Română (cu câteva zile înainte de evenimentul de la Constanţa), care a anunţat „o amânare” a împărtăşirii credincioşilor până când toate Bisericile Ortodoxe vor lua o decizie unitară.

Citeste mai mult: adev.ro/qkg941

  • La finalul aceleiași luni, Teodosie, printr-un gest unic în țară, a refăcut slujba de înviere, pe care nu a putut-o ține de Paști din cauza stării de urgență. Lumina a fost împărțită de preoți fără măști, oamenii s-au înghesuit să-și aprindă lumânările ”direct de la Înaltul”.

Şi de data aceasta, Patriarhia Română a precizat că „decizia Arhiepiscopiei Tomisului este una luată în virtutea principiului autonomiei eparhiale si asumată integral, dar exclusiv, de către ierarh. În acelaşi timp, reamintim că slujba Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română şi că, în ciuda contextului extrem de aspru creat de pandemie, lumina sfântă a ajuns la foarte mulţi dintre credincioşii ortodocşi”.

Slujba de la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului” din Gheorghițeni, Dorna-Arini, oficiată de Arhiepiscopul Teodosie. Sursa: captura Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului
  • O nouă sfidare a regulilor din partea lui Teodosie a avut loc la începutul lunii iulie, când arhiepiscopul Tomisului a organizat o slujbă cu zeci de oameni înghesuiți într-o mănăstire din Suceava, județul cu cele mai multe cazuri de Covid-19 la acel moment.
  • Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, i-a „delegat în interes profesional” pe toţi preoţii şi călugării să meargă pe 30 noiembrie la Mânăstirea Peştera Sfântului Andrei ca să „săvârşească în sobor Sfânta Liturghie”. Ordinul a fost trimis printr-un document intern al Arhiepiscopiei Tomisului semnat chiar de către Teodosie şi este adresat „spre luare la cunoştinţă şi conformare” tuturor „preoţilor din Eparhia Tomisului, personal clerical şi monahal”.

Arhiepiscopia Tomisului a încercat să obțină anularea măsurii ce impune ca la pelerinaje să participe doar localnici, dar instanța de judecată a respins cererea. Decizia a fost luată de Tribunalul Constanța, dar poate fi contestată în 5 zile. Având în vedere că Sfântul Andrei este în 30 noiembrie, acțiunea nu ar mai avea finalitate.

ÎPS Teodosie a mers personal la tribunal, ca să susțină că libertatea religioasă nu poate fi îngrădită nici măcar în timpul unei crize sanitare.

„Aceste restricții prin care creștinii nu au voie să intre în biserică nu sunt firești. Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să îi îmbolnăvim de plămâni?! Eu simt nevoia să îi apăr, ca păstor îmi apăr turma acea cuvântătoare, oamenii de credință. Orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, libertatea de credință. Nu facem niciun abuz, dimpotrivă, vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datele credinței noastre. Avem dreptul acesta”, a precizat Teodosie.

În faţa Judecătoriei Constanţa s-a organizat și un protest spontan, manifestanţii solicitând suspendarea hotărârii CJSU privind carantina şi permiterea realizării pelerinajului la Peştera Sfântului Andrei. Deoarece Constanța se află în carantină, polițiștii au dat mai multe amenzi.

Dacă iniţial Patriarhia Română, prin purtătorul său de cuvânt, a cerut autorităţilor guvernamentale să găsească „o soluţie” la situaţia creată, ulterior liderii clerului ortodox au revenit cu o scrisoare în care cer punctual premierului să fac „o excepţie” de la regulă şi să permită deschiderea porţilor zonei carantinate permiţând accesul enoriaşilor din întreaga ţara să vină în pelerinaj la Mânăstirea Peştera Sfântului Andrei. Detalii aici.

Antreprenorul Andrei Caramitru a comentat în termeni duri scrisoarea deschisă adresată Guvernului României, de arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie.

„ÎPS Mache, securist KGB-ist cu dosare multe la DNA, incită la nerespectarea legii și la revoluție, domn’e. Bravo! Nu există persoană care să convingă mai multă lume să se separe de BOR și să-și găsească locul la catolici, greco-catolici sau protestanți.

Șpagoveanu’ Mache – acest agent extraordinar al modernizării României. Bravo! Să-l aplaudăm și ă-l încurajăm – până ajunge la pușcărie (că o să-l ia pe sus la un moment dat, e inevitabil)”,  a reacționat Caramitru-junior printr-un scurt mesaj pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *