Pimen Zainea s-a născut pe 25 august 1929, în satul Herăşti, comuna buzoiană Greabănu și a primit la botez numele de Vasile.
A făcut liceul în Râmnicu Sărat, apoi a urmat cursurile Seminarului Teologic Monahal de la Mânăstirea Neamţ. În 1951, a fost tuns în monahism, primind numele Pimen și, ulterior, a fost hirotonit ierodiacon, conform dexologia.ro.

În 1957, acesta a devenit licențiat în Teologie și a fost hirotonit ieromonah. De asemenea, a obținut o diplomă de calificare în muzeografie, după ce a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice din Bucureşti.

Pimen a fost stareţul Mănăstirii Putna, preot-duhovnic la Mănăstirea Văratec,  preot la Schitul Durău, muzeograf la Mănăstirea Putna şi stareţul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. 

În 1966, a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 1975 la cel de arhimandrit.

Mai apoi, Pimen a studiat la Universitatea din Koln, Germania, a slujit în Statele Unite, Canada și Ierusalim. S-a întors apoi în țară și, în ianuarie 1982, a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titlul de „Suceveanul”, şi hirotonit întru arhierie în iunie acelaşi an.
A fost apoi locţiitor de mitropolit al Moldovei şi Sucevei și rector al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi. 

Pe 3 martie 1991, a fost instalat arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. De atunci, au fost restaurate mai multe monumente, Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humorului, dar și alte lăcașuri de cut închise în perioada comunistă, au fost redeschise și au fost înălțate numeroase biserici. 

Pimen a fost, de asemenea, autor al mai multor studii și a realizat numeroase traduceri din limba franceză.

În 2000, Înaltpreasfinţitul Pimen a primit de la președintele țării, atunci Emil Constantinescu, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce.

În 2011, Curtea de Apel București l-a declarat pe Pimen colaborator al Securității. Acesta a avut două nume conspirative – Petru şi Sidorovici – în timpul colaborării sale cu Securitatea, inclusiv cu Direcția Informațiilor Externe (DIE). În fața judecătorilor, el a spus doar despre o parte dintre notele consemnate că sunt adevărate. 

Într-o notă din 18 ianuarie 1979, el a scris organelor de securitate că o anume persoană A.B „nu iubește conducerea țării”. În alte note a descris opiniile unor persoane despre regimul comunist. De exemplu, pe 16 martie 1977, a scris că profesorul P.M. era de opinie că profesorii ar trebui „să aibă o orientare mai largă și să nu fie prea marxiști”.

Regele Mihai a aprins Sfânta Lumină de la Pimen

Unul din momentele istorice în care a participat Părintele Piment a fost în anul 1992, când Regele Mihai a venit la slujba de Învierea Domnului, la Putna, la invitația Arhiepiscopului. Fără invitația sa oficială, Regele nu ar fi putut intra în țară după cei 45 de ani care trecuseră de la abdicarea lui. În Sâmbăta Mare, Regele și soția sa, Ana, însoțiți de prințul Nicolae, au fost așteptați de ÎPS Pimen pe aeroportul din Salcea de unde s-au îndreptat spre Putna. Starețul Mănăstirii, Părintele Melchisedec Velnic, l-a primit pe Rege în pridvorul bisericii cu Evanghelia şi Crucea, aşa cum erau întâmpinaţi odată domnitorii, relatează capital.ro

ÎPS Pimen, ghidul lui Nicolae Ceaușescu

Ierarhul plecat la Domnul i-a fost ghid și lui Nicolae Ceaușescu, la prima vizită a acestuia la o Mănăstire, după instalarea în funcția de secretar general al Partidului. Vizita, s-a soldat cu aprobarea acoperirii bisericii Mănăstirii cu tablă de cupru, considerat atunci material de război.

După vizita tatălui ei, Zoe Ceaușescu a fost de trei ori la Putna, în vizită particulară. Găzduia la o familie în comuna Putna.

ÎPS Pimen și politicienii actuali

Vizita lui Iliescu și Năstate, a făcut parte din campania electorală a anului 2004, o campanie în care Guvernul Adrian Năstase a aprobat o hotărâre privind retrocedarea unei suprafeţe de 95.000 de hectare de pădure către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Legea a fost declarată neconstituţională, fiind atacată tocmai de PSD după schimbarea Guvernului, ceea ce a stârnit furia Înalt Preasfințitului. „Iliescu şi Năstase sunt şarlatani”, a fost reacţia imediată a acestuia.
Înaltul ierarh l-a caracterizat pe Ion Iliescu drept un om convins de doctrina comunistă şi care nu are sentimentul proprietăţii particulare. Duhovnicul nu s-a oprit aici și a zis despre Adrian Năstase ca este un om prea vanitos. „În general oamenii puterii sunt o rămăşiţă a Partidului Comunist”, a tunat IPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a avut un clinci puternic și cu Victor Ponta. De altfel, în campania electorală din 2012, acesta i-a primit de două ori la reşedinţa arhiepiscopală din Suceava pe liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu.
Prietenia s-a rupt definitiv după victoria USL-ului la parlamentare, atunci când premierul Victor Ponta a declarat că a bătut palma cu IPS Pimen ca o parte din veniturile Direcţiei Silvice Suceava să fie cedate Arhiepiscopiei.
„În cadrul acelei discuţii, eu am fost de acord cu soluţia pe care spuneţi acum că o susţineţi? Eu vă răspund: Nu am acceptat această soluţie şi nici nu o voi accepta vreodată.
Numai Dumnezeu poate să-i înţelepţească pe politicienii care s-au instalat la putere prin minciună şi jefuirea averii naţionale şi care corup oameni din Justiţie”
, a transmis ÎPS Pimen printr-o scrisoare oficială.

„Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a încetat din viață miercuri, 20 mai 2020, în jurul orei 0:50 la Institutul «Matei Balș» din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord. Din cauza infectării cu noul coronavirus, ierarhul fusese transportat de la Suceava la București cu un elicopter SMURD pe data de 20 aprilie. În urma complicațiilor pulmonare apărute, părintele arhiepiscop în vârstă de 90 de ani fost intubat”, transmite Basilica.ro, agenția de știri a Patriarhiei Române.

Patriarhia Română anunță că arhiepiscopul Pimen va fi înmormântat la mănăstirea Sihăstria Putnei.

„Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților în ultimii 29 de ani și al cărui nume, alături de ale altor înaintași ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene. Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberație aparte: În actuala situație, conform Statutului BOR, cel care va administra temporar eparhia este Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Damaschin Dorneanul”, se precizează într-un comunicat.

Mormântul înaltului prelat se află la mănăstirea Sihăstria Putnei din județul Suceava.

Conform legislației în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu COVID-19, după punerea în sicriul sigilat, trupul IPS Pimen va fi predat reprezentaților BOR.

Sursa Fanatik.ro

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *