Mai mulți jurnaliști au fost împiedicați să intre în incinta Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, vineri, la evenimentul aducerii Moaștelor Sfântului Apostol Andrei. Firma de pază angajată de Arhiepiscopie le-a interzis accesul, spunând simplu: „Nu aveți voie!”, fără a oferi explicații suplimentare, relatează jurnalista Elena Panait.

Mărturii ale jurnaliștilor

Elena Panait, jurnalistă la publicația Mica Românie, a descris momentul ca fiind „ciudat și penibil”, adăugând că i s-a refuzat accesul în curtea Arhiepiscopiei, în ciuda faptului că este creștină ortodoxă practicantă. „Am încercat să intru, dar paznicul mi-a spus că nu am voie, deși am văzut oameni cu telefoane care intrau și făceau poze”, a declarat Panait.

ÎPS Ciprian interzice accesul presei în curtea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei la aducerea Moaștelor Sfântului Apostol Andrei

Ea a observat că și alți jurnaliști, inclusiv o echipă de la televiziunea locală Focus TV, a întâmpinat aceleași restricții. Li s-a spus că vor putea intra doar după ce ÎPS Ciprian termină slujba, dar fără camere sau aparate de înregistrat.

ÎPS Ciprian interzice accesul presei în curtea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei la aducerea Moaștelor Sfântului Apostol Andrei

Suspiciuni legate de motivele interdicției

Se speculează că decizia de a interzice accesul presei în curtea Arhiepiscopiei ar putea fi legată de dorința ÎPS Ciprian de a limita atenția asupra unor afaceri controversate, cum ar fi orchestrarea firmei de construcții Troia. Restricțiile impuse jurnaliștilor au alimentat suspiciunile cu privire la motivele reale ale acestei măsuri.

Interdicția presei la un eveniment religios de amploare, precum aducerea Moaștelor Sfântului Apostol Andrei, a stârnit reacții și întrebări cu privire la transparența și motivele Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Publicul și mass-media așteaptă clarificări în legătură cu această decizie neobișnuită.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, aduse pentru a patra oară în România, la Buzău

Moaștele Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, au fost aduse pentru a patra oară în România, la Buzău. Cu prilejul sărbătorii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, unul dintre ocrotitorii Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei a ajuns în țară prin intermediul unei delegații a Bisericii Ortodoxe din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Hrysostom, Mitropolitul Patrelor. Moaștele au fost aduse vineri, 20 septembrie 2024, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, iar duminică, 22 septembrie 2024, vor fi expuse la Mănăstirea Brazi, județul Vrancea, conform programului stabilit.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse pentru prima dată în România la Iași și Galați, între 12 și 19 octombrie 1996, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care la acea vreme era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Delegația a fost condusă de Mitropolitul Nikodimos al Patrelor, cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva.

După 15 ani, moaștele au revenit în România, fiind aduse la București, în cadrul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (24-28 octombrie 2011), și apoi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (28-29 octombrie 2011), cu prilejul canonizării Sfântului.

One thought on “ÎPS Ciprian interzice accesul presei în curtea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei la aducerea Moaștelor Sfântului Apostol Andrei”
  1. Presa nu mai există…doar subiecte de cancan și învrăjbirea societății.
    Foarte bine că au fost interziși, nu e o locație care să fie subiect de cancanuri. Acolo a fost o liniște ,de nedescris, o pace ,o înțelegere și plin de copii de toate vârstele. Nu s-a îmbulzit nimeni, chiar persoane cu copii ( deși aveau prioritate) au preferat să aștepte,în cel mai civilizat și creștinesc mod bucuria atingerii moaștelor sfintei. E, poate, un eveniment unic în viața unui om ,iar asta se face in deplină smerenie,departe de ochii presei,a tv-ului și a tribului de “jurnaliști ” de ocazie. Felicitări, episcopului și preoților pentru decizia aceasta! Ne întoarcem în normalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *