BULETIN INFORMATIV privind evenimente şi activităţi din perioada 13-15 decembrie 2019

Polițiştii au organizat o razie în sistem integrat în zona Pătârlagele ce a vizat, în principal, descurajarea persoanelor predispuse la ilegalităţi în perimetrul stradal și prevenirea şi combaterea faptelor cu violenţă

La data de 13 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Pătârlagele şi Secţiei de poliţie rurală Cislău au organizat o acţiune preventiv – reactivă, în sistem integrat în zona de competenţă. Au fost angrenaţi poliţişti de la ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale, precum şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău. În cadrul activităţilor desfăşurate, s-a urmărit prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în zona barurilor şi a altor localuri de alimentaţie publică, prevenirea şi combaterea faptelor cu violenţă și depistarea persoanelor bănuite de comiterea unor astfel de fapte, precum și modul în care participanții la trafic, în special conducătorii auto, respectă prevederile Codului Rutier.

S-a acționat în intervalul orar 17.00 – 20.00, echipele mixte de control şi scotocire acționând pe principalele artere de circulaţie şi în punctele obligatorii de trecere, concomitent fiind constituite și filtre rutiere pentru depistarea conducătorilor auto care circulă sub influenţa băuturilor alcoolice, cu auto neînmatriculate sau fără permis de conducere.
În total, au fost legitimate peste 120 de persoane, dintre care 14 au fost verificate în bazele de date și au fost oprite pentru control 106 autovehicule, 60 de conducători auto fiind testați alcoolscopic. De asemenea, au fost verificate peste 30 de unităţi de alimentaţie publică.
Ca urmare a neregulilor constatate au aplicat 55 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 7 la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice și 47 la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi una la alte acte normative.
Valoarea totală a amenzilor a fost de 18.445 de lei.

Sancţiuni aplicate de poliţişti în cadrul controalelor efectuate pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit cu ocazia producerii, prelucrării şi comercializării produselor agroalimentare

În perioada 10-14 decembrie a.c., poliţiştii buzoieni, împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, au desfăşurat activităţi pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă şi au desfăşurat acţiuni punctuale pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit cu ocazia producerii, prelucrării şi comercializării produselor agroalimentare (produse de panificaţie, carne, produse din carne congelate, peşte, ouă, lapte, miere, legume-fructe şi altele).
Poliţiştii au efectuat controale la 124 de agenţi economici, cu privire la respectarea prevederilor legale în domeniul comercializării produselor specifice perioadei.
De asemenea, în cadrul activităţilor desfăşurate, s-a avut în vedere şi prevenirea şi combaterea infracţionalităţii stradale, a furturilor ce se pot comite în zonele aglomerate şi sancţionarea celor care nu respectă regulile de circulaţie.
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 161 de contravenţii, din care 50 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, 6 la O.U.G. nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, 20 la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice și 76 la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi 9 la alte acte normative .
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de aproximativ 190.000 de lei.
De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de peste 6000 de lei (carne şi produse din carne, produse de panificaţie, peşte, fructe şi alte produse).
Poliţiştii vor continua astfel de activităţi şi în perioada ce urmează.

Articole pirotehnice confiscate de polițiștii din cadrul Biroului A.E.S.P.

La sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul acțiunii la nivel național „FOC DE ARTIFICII 2019-2020”, polițiștii din cadrul Biroului A.E.S.P., împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, au desfășurat activități pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice și juridice.
Cu această ocazie, în urma verificărilor efectuate la mai multe puncte de lucru ale unei întreprinderi individuale aparţinând unui bărbat de 40 ani, din municipiul Buzău, a fost identificată o cantitate de articole pirotehnice din categoria I şi a II-a, articole care nu corespundeau din punct de vedere al etichetării și al marcajului CE.
Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării aproximativ 14000 de articole pirotehnice, în valoare totală de 24500 lei.
Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive și H.G. 1102/2014 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice, iar verificările sunt continuate.
Tot cu ocazia controlului s-a constatat faptul că unul din punctele de lucru nu corespunde din punct de vedere al condițiilor de asigurare a securității activității, buzoianului fiindu-i retras avizul pentru spațiul de comercializare respectiv.

Elevii buzoieni sfătuiți antivictimal de polițiștii de la prevenire

În ziua de 13 decembrie a.c., ofițerii de prevenire au desfășurat activități cu caracter preventiv – educativ la Liceul Tehnologic ,,Grigore C.Moisil” din municipiul Buzău.

Cu această ocazie au fost dezbătute aspecte privind prevenirea infracţiunilor comise cu violență, a absenteismului şi abandonului şcolar și cunoaşterea problemelor cu care se confruntă elevii în vederea stabilirii unor relaţii de parteneriat pentru creşterea gradului de siguranţă.
Elevilor unităţii de învăţământ le-a fost atrasă atenţia cu privire la necesitatea creșterii gradului de siguranță în mediul online, au purtat discuţii pentru cunoașterea și înțelegerea fenomenului traficului de persoane – forme de exploatare, modalitățile de recrutare, profilul traficantului, vulnerabilitățile victimei, etc.
Dialogul poliţişti elevi s-a încheiat prin discuţii cu privire la modalităţile de recunoaştere a situaţiilor de pericol şi însuşirea unor măsuri de autoprotecţie, fiindu-le prelucrate totodată şi modificările legislative în domeniul ordinii şi siguranţei publice.

Pentru a nu deveni victime polițiștii buzoieni vă recomandă:

În timpul deplasării către şcoală respectaţi normele rutiere, mai ales în condiţiile unei aglomeraţii excesive în zona unităţilor de învăţământ;
La ieşirea de la şcoală, în special cei din schimbul II, aveţi grijă la traseul folosit, să fie pe artere centrale, prin zone bine iluminate, nu folosiţi scurtături prin ganguri, scări de bloc sau prin spatele blocurilor şi, în măsura posibilităţilor, deplasaţi-vă în grup;

  • nu intraţi în vorbă cu persoane necunoscute şi nu acceptaţi oferte care par tentante;
    Comportamentul în timpul şcolii:
  • respectaţi regulamentul de ordine interioară, evitaţi adresarea cuvintelor jignitoare care poate duce la apariţia violenţei fizice;
  • pentru rezolvarea unei dispute sau a unui conflict, apelaţi la un cadru didactic, nu încercaţi să vă faceţi singuri dreptate;
  • semnalaţi situaţiile neplăcute de batjocorire, hărţuire, taxă de protecţie sau oferirea de substanţe etnobotanice, etc. părinţilor şi cadrelor didactice/diriginţilor;
  • pentru protejarea bunurilor personale, nu le afişaţi nici la şcoală, nici stradal, evitaţi să aveţi sume mari de bani sau telefoane performante, acestea fiind foarte tentante;
  • semnalaţi imediat dispariţia oricărui bun personal cadrelor didactice şi a oricărui bun găsit în termen de 10 zile la cea mai apropiată unitate de poliţie;
    În timpul liber:
  • evitaţi să intraţi în relaţie cu persoane necunoscute în cluburi sau baruri, refuzaţi ofertele tentante, anturajele dubioase;
  • refuzaţi dacă vi se oferă droguri sau substanţe etnobotanice şi sesizaţi autorităţile sau spuneţi despre acest lucru părinţilor;
  • nu oferiţi persoanelor cunoscute pe internet informaţii personale despre voi sau familia voastră;
  • dacă vreţi să vă întâlniţi cu o persoană pe care aţi cunoscut-o pe internet, anunţaţi părinţii anterior, oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe internet şi astfel puteţi deveni victimele traficului de persoane şi ale altor întâmplări tragice;
  • dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană;

Accident de circulaţie

În seara de 15 decembrie a.c., în jurul orei 19.00, a fost sesizată producerea unui accident pe str. Transilvaniei din municipiul Buzău.
Din primele verificări efectuate la faţa locului a rezultat că, în timp ce conducea un autoturism, din direcția str. Transilvaniei către Unirii, un buzoian de 60 de ani, a surprins și accidentat o femeie de 49 de ani din Verneşti, care se angajase în traversare în zona trecerii pentru pietoni.
Femeia a suferit vătămări şi a fost transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate.
În cauză s-a întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările.

Poliţiştii au aplicat 291 sancţiuni contravenţionale, dintre care 134 pentru nerespectarea regimului legal de viteză / Au fost reţinute 32 de permise şi întocmite 10 dosare penale

În ultimele 72 de ore, poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au acţionat pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulaţie, acţiunile fiind completate de activităţile curente de supraveghere şi control în trafic.
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 291 de sancţiuni contravenţionale, reţinute 32 de permise de conducere şi întocmite 10 dosare penale.
Aparatele radar au înregistrat 134 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise atât în localităţi, cât şi în afara localităţilor.

Împotriva a 24 dintre şoferii sancţionaţi din cauza vitezei a fost luată şi măsura tehnico-administrativă de reţinere a permisului în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.
Cea mai mare viteză în perioada weekendului – 179km/h –a fost înregistrată pe DN2E85 în afara localităţii Poşta Câlnău, la volanul autoturismului fiind un bucureştean de 37 de ani.
Celelalte permise de conducere au fost reţinute pentru depăşiri neregulamentare, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului şi pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

10 dosare penale întocmite pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice

În ultimele 72 de ore, poliţiştii care au acţionat pentru supravegherea şi controlul traficului rutier au întocmit 10 dosare penale.
Pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, poliţiştii au efectuat peste 200 de testări cu aparatele etilotest, în opt situaţii fiind indicat consumul de alcool.
În funcţie de valoarea indicată de etiloteste, în 2 cazuri s-au aplicat sancţiuni contravenţionale şi a fost luată măsura reţinerii permisului în vederea suspendării pentru o perioadă de 90 de zile, iar în celelalte 6 situaţii s-au întocmit dosare penale, fiind vorba de concentraţii alcoolice cuprinse între 0,41 mg/l şi 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cea mai valoare indicată de aparatul etilotest, 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost înregistrată în cazul unui buzoian de 46 de ani care a fost verificat de poliţişti pe raza municipiului reşedinţă, în seara zilei de 14 decembrie 2019.
În aceeaşi perioadă echipajele de poliţie au întocmit alte două dosare pentru „refuzul recoltării de probe biologice” şi „conducere fără permis”.

Facem apel la responsabilitate în trafic şi îi rugăm pe toţi participanţii la trafic să aleagă viaţa!

Depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!
Totodată, viteza determină creşterea distanţei de frânare necesară opririi autovehiculului în siguranţă precum şi agravarea consecinţelor accidentelor rutiere indiferent de cauză!
Atenţionăm conducătorii auto că trebuie să se asigure corespunzător ori de câte ori efectuează o manevră de schimbare a direcţie de deplasare şi să-i avertizeze pe ceilalţi participanţi la trafic asupra intenţiilor, utilizând corespunzător sistemul de semnalizare.
Reamintim, consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!
Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la unu la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

NU CONDUCEŢI SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *