Tunderea gazonului este activitatea de care depinde aspectul sănătos al acestuia. În caz contrar, estetica grădinii tale va avea de suferit. Iarba capătă nuanțe îngălbenite, firele se subțiază, iar buruienile se vor dezvolta în voia lor. Tunderea gazonului este condiția pentru a obține un gazon dens, cu aspect luxuriant și cu rezistență crescută la trafic.
Învață să tunzi corect gazonul: sfaturile specialiștilor
Tunde 1/3 din lungimea gazonului. Dacă depășești această limită și reduci mai mult lungimea, gazonul își pierde din vigoare. Tăierea scurtă a gazonului în mod frecvent conduce la consecințe neplăcute precum: vulnerabilitate la boli, diminuarea suprafeței de iarbă, mai multă lumină pentru semințele buruienilor (fapt care încurajează dezvoltarea lor), afectarea coroanei firelor (locul unde se mențin nutrienții), compactarea solului, etc. Chiar dacă iarba a crescut mai mult de 3 cm (înălțimea indicată), continua să aplici regula de 1/3. În spațiile cu trafic intens, gazonul necesită tuns la o înălțime de 5 cm, respectiv 6-7 cm pentru locurile umbroase.
Prima tundere se face primăvara, după ce a trecut riscul de îngheț. Tot atunci efectuează lucrări de regenerare a gazonului, ocupă-te de zonele deteriorate, pregătește pământul pentru anotimpul cald. Primăvara, taie iarba o dată pe săptămână, de maxim două ori, dacă iarba crește rapid. La început de iunie, tunde gazonul o dată pe săptămână.
Căldura încetinește procesul de creștere al ierbii, așa că, poți ajunge să tunzi iarba chiar o dată la câteva săptămâni. Când vine toamna, reîncepe să tunzi gazonul o dată pe săptămână, până scad temperaturile și observi că iarba nu mai crește. Ultima tundere din an trebuie să respecte o înălțime de 3-4 cm față de sol.
Lasă gazonul mai înalt la început și la final de anotimp. Același lucru îl poți face și în perioadele secetoase, deoarece firele lungi de iarbă mențin umiditatea și umbresc pământul, lucru benefic în perioadele de arșiță. Când solul și iarba sunt uscate, firele își mențin poziția dreaptă, lucru care se schimbă în condiții de umezeală. În perioadele cu ploi abundente, evită să tunzi gazonul pentru a nu crea șanțuri. Nici perioadele dogoritoare nu sunt optime pentru procesul de tundere. Tunderea gazonului în perioada de secetă slăbește rezistența firului de iarbă. După tundere, ai grijă să aplici periodic îngrășăminte, în perioadele specificate pe eticheta acestora.
Dacă gazonul este proaspăt semănat, atunci lasă-l să atingă o înălțime de 7-10 cm și abia apoi poți începe să îl scurtezi. Gazonul trebuie tuns doar dacă iarba și solul sunt uscate. Iarba obținută în urma tunderii, poate fi transformată în compost.
Caută un model preferat de tundere pentru gazon
Tunderea dungată. Efectul de dungi se obține astfel: treci o dată cu mașina de tuns dintr-un capăt în celălalt. Apoi, întoarce-te la 180 de grade și fă următoarea trecere cu suprapunere peste prima.
Tunderea circulară. După ce ai tăiat marginile, continuă traseul circular până ce îți faci drum circular în centrul grădinii.
Acestea sunt cele mai populare metode de tundere a gazonului. Alege ce ți se pare potrivit pentru preferințele personale, dar ai grijă să eviți tunderea gazonului permanent în aceeași direcție.
Trusa de instrumente pentru tunderea gazonului
Indiferent de uneltele pe care le alegi pentru tunderea gazonului, asigură-te că acestea sunt ascuțite. Doar cu lamele ascuțite, firele pot fi mereu tăiate drept.
● Motocoasa
Cu acest instrument obții rezultate satisfăcătoare atât în zone mici ca dimensiuni, cât și în spații largi. Motocoasa este simplu de utilizat, însă există și câteva dezavantaje: grija la cablul electric, costurile de întreținere, zgomotul puternic, poluarea mediului înconjurător și greutatea semnificativă în special dacă deții un model pe benzină.
● Mașina de tuns gazonul
Acest aparat este preferat de gradinari. Această unealtă este folosită prin împingere înainte pe terenuri plane, fără obstacole. Mașinile de tuns gazonul se încadrează în mai multe categorii: cu acumulatori, pe benzină, mașină electrică și varianta manuală.
Mașinile de tuns gazonul pot fi prevăzute cu funcții multiple. De exemplu, cea de colectare a resturilor de gazon tuns. Colectarea firelor de iarbă contribuie la economisirea timpului și a efortului tău pentru că nu mai ești nevoit să strângi la final firele de iarbă mărunțite. După ce este golit recipientul de colectare, iarba poate fi transformată în compost. O altă funcție utilă este cea dotată cu trepte gradate în centimetri, pentru tundere uniformă și la dimensiunea preferată pe întreaga suprafață.
● Trimmer-ul electric
Trimmer-ul electric este alternativa de care ai nevoie pentru spațiile inaccesibile pentru mașina de tuns. Această unealtă nu este recunoscută pentru tăierea uniformă și de aceea este de preferat să apelezi la aceasta doar după ce ai folosit mașina de tuns.
După ce ai folosit uneltele, ai grijă să le cureți după fiecare utilizare și să le depozitezi în spații uscate, ferite de umezeală care poate conduce la apariția ruginii.
