Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță că a sesiziat Direcția Națională Anticorupție după un control al Curții de Conturi, care ar fi constatat prejudicierea bugetului de stat, scrie G4Media.ro.
Potrivit unui comunicat al instituției, sesizarea vizează achiziționarea de servicii de consultanță în valoare de 1.887.450 de lei în vederea realizării proiectului „Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România”.
IICCMER susține că în perioada 2014 – 2017 instituția a demarat activități în vederea realizării proiectului amintit, dar că ar fi efectuat cheltuieli ineficiente cu studii și documentații la diferite faze de proiectare, fără a fi transpuse în lucrări de investiții.
Din martie 2014 până în 14 ianuarie 2020, teologul Radu Preda a fost director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, numit prin decizia primului-ministru Victor Ponta (PSD). Pe 16 ianuarie 2020, funcția de Președinte executiv al IICCMER a fost preluată de Alexandra Toader, fost membru CNSAS la propunerea președintelui Klaus Iohannis.
Redăm mai jos integral comunicatul IICCMER:
”Plângere la Direcția Națională Anticorupție pentru prejudicierea bugetului de stat
În implementarea sarcinilor trasate de inspectorii Curții de Conturi, care au efectuat un audit la nivelul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), pentru perioada de până la 31.12.2019, Institutul comunică opiniei publice următoarele:
IICCMER a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) în legătură cu cheltuirea unor fonduri de la bugetul de stat, în cuantum de 1.887.450 lei, utilizați pentru achiziționarea de servicii de consultanță și proiectare de specialitate în vederea realizării proiectului „Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România”;
Concret, în perioada 2014-2017, în realizarea scopului pentru care a fost înființat, IICCMER a demarat activități în vederea realizării proiectului mai sus amintit, sens în care a efectuat cheltuieli ineficiente cu studii și documentații la diferite faze de proiectare, fără a fi transpuse în lucrări de investiții.
De asemenea, în perioada 2017-2019 nu s-a efectuat niciun demers concret în direcția derulării acestui proiect. Astfel, la nivelul lunii ianuarie 2020, certificatul de urbanism și toate avizele obținute erau deja expirate, iar proiectul tehnic elaborat necesita actualizare, situație care impune cheltuirea suplimentară a unor sume consistente.
Cu alte cuvinte, serviciile de consultanță și proiectare achiziționate de IICCMER în anii anteriori nu au contribuit la atingerea obiectivelor propuse, iar documentațiile rezultate din aceste activități nu au fost și nu mai pot fi utilizate în forma achiziționată pentru implementarea proiectului de investiții în cauză.
Prin urmare, aducem la cunoștința opiniei publice faptul că IICCMER a solicitat DNA efectuarea de cercetări în vederea atragerii răspunderii penale a persoanelor responsabile pentru prejudicierea bugetului de stat, cu ocazia utilizării acestor fonduri.”