Aflat sub conducerea lui Cătălin Cighir din anul 2012, Liceul cu Program Sportiv “Iolanda Balaș Sőtér” din Buzău a trecut în ultimii ani printr-o dezvoltare impresionantă din punct de vedere al infrastructurii, fiind un model pentru liceele cu program sportiv din țară.

LPS Buzău în topul academiilor de fotbal

Mărturie stă locul pe care îl ocupă în clasamentul academiilor de fotbal din țară, LPS Buzău aflându-se pe locul 20 și fiind al doilea liceu cu profil sportiv din această ierahie, după LPS Bihorul Oradea, care ocupă locul 17. “Este o mare onoare pentru noi și în același timp este și o mare responsabilitate, pentru că, într-adevăr, liceele cu program sportiv nu sunt niște academii de top, dar noi suntem în primul rând niște bune pepiniere pentru celelalte cluburi”, a declarat Cătălin Cighir, directorul LPS Buzău, pentru FRF.

Grupele de copii și juniori

LPS Buzău are 14 grupe, acestea fiind organizate în funcție de vârstă. Cea mai mare grupă corespunde clasei a XII-a, în care se află copii născuți în anul 2002, iar cea mai mică grupă este formată din copii născuți în anul 2014.

“Grupele la liceele cu program sportiv sunt corelate între sistemul de fotbal și sistemul de învățământ. Încadrarea profesorilor de fotbal este făcută după un plan cadru dat de Ministerul Educației, în care fiecare profesor are câte două grupe de copii și juniori, spre deosebire de o academie de fotbal unde e posibil ca un antrenor să aibă doar o grupă de copii și juniori”, a precizat Cătălin Cighir, care este și antrenor la grupa 2011 din cadrul LPS Buzău.

Perioadele de pauză

Pe parcursul unui an, grupele de fotbal au două perioade de pauză. Iarna, copiii au vacanță timp de 3 săptămâni, iar vara este o pauză de cel mult 4 săptămâni, în funcție de grupă. Dacă grupa este de Liga Elitelor (U15, U16, U17, U19), pauza este de doar două săptămâni. În schimb, la grupele mici, care nu sunt angrenate în competiții de fotbal 11 la 11, pauza este de 4 săptămâni.

“Nu le dăm pauze mari pentru că atunci când sunt zi de zi cu noi îi avem sub control total. În momentul în care nu facem antrenament, pierdem oarecum legătura cu ei, deși avem grupuri de whatsapp, comunicăm, dar nu este același lucru, nu se compară”, a precizat antrenorul Ovidiu Niță, pentru FRF.

Odată ce ai ales ca să îți îndrumi copilul spre fotbal, trebuie să știi că echipamentul este esențial. Echipamentul este compus din jambiere, tricou, pantaloni scurți, ghete de fotbal și mingi.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *