OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Închisoarea de la Râmnicu Sărat, denumită „Puşcăria izolării totale” sau „Închisoarea tăcerii”, a fost una dintre cele mai dure închisori comuniste. Aceasta a depăşit, prin regimul sever aplicat cu religiozitate de călăii totalitarismului roşu, celebrele închisori de la Aiud, Gherla sau Suceava. A fost cel mai oribil loc de detenţie pe care l-au inventat comuniştii.
Prin metodele folosite s-a dovedit a fi o barbarie incredibilă, iar dacă deţinuţii politici ar fi avut o Golgotă, atunci ea s-ar fi numit Râmnicu Sărat.

Astăzi, am tras o fugă prin Râmnicul Sărat și m-am gândit că aș putea vizita și vechea închisoare comunistă. De la ultima tură se pare că nu s-a schimbat mai nimic, din contră, monumentul istoric se degradează și mai tare, pe zi ce trece.

Închisoarea a fost închisă, în mod oficial, în aprilie 1963 şi a fost folosită drept depozit. În 2007, a fost trecută din administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (devenit ulterior IICCMER).
În urma un mail trimis la institutul amintit mai sus, am primit un răspuns oficial şi se pare că „Temniţa tăcerii” este inchisă pentru reabilitare şi nu poate fi vizitată din cauza pericolului existent.

Închisă a rămas în continuare și nu cred că se va deschide prea curând. Bani au fost băgați aici, dar nu se vede nimic. Într-un raport privind situația Penitenciarului Râmnicu Sărat, aflat în administrarea IICCMER, se arată faptul că, între 2015 și 2018, IICCMER a cheltuit peste 1,8 milioane de lei pe studii și lucrări de proiectare, care nu s-au concretizat în investiții, conform unui raport al Curții de Conturi.

Reabilitarea Penitenciarului Râmnicu Sărat și transformarea imobilului în muzeu de interes național rămâne unul dintre obiectivele fundamentale ale IICCMER. Pentru anul 2021, IICCMER a solicitat suma de 600.000 lei, fonduri care vor fi alocate intervențiilor de urgență la acoperișul închisorii.

Probabil că se vor mai băga bani aici și degeaba! Temnița tăcerii zace închisă, probabil blestemată de victimele ei, păzită de 3 câini și năpădită de bălării!

EMAG
One thought on “Închisoarea Tăcerii rămâne doar o ruină. În ce stadiu este una dintre cele mai dure temnițe comuniste”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *